IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на продажбите на дребно в ЕС и България през юни

Бизнес активността в еврозоната се е понижила до най-ниското си ниво от 17 месеца

13:01 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в еврозоната са се свили по-силно от очакваното през юни, намалявайки с 1,2% на месечна и с 3,7% на годишна база, съобщи европейската статистическа служба Евростат в сряда.

За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за годишен спад от 1,7 на сто и месечно ниво, което да се задържи без промяна.

Понижението - отражение на потребителското търсене - е отчетено на фона на ръста от 1,1% на месечна база в производствените цени и от 35,8% на годишна база.

Продажби Продажби

Що се отнася до Европейския съюз (ЕС), продажбите на дребно са били с 1,3% по-малко спрямо май 2022 г. и с 2,8% по-малко спрямо същия месец година по-рано.

Продажбите на дребно в България се понижиха през юни с 1,4% спрямо май, когато се свиха с 0,5% и след понижение с 1,1% през април, показва още европейската официална статистика. По-голям спад при продажбите на дребно през юни в рамките на ЕС е отчетен в други 10 страни членки.

А на годишна база продажбите на дребно през юни 2022 г. в България се увеличиха с едва 0,1% след повишение с 5% през май, като в 11 други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно през шестия месец на текущата година.

Въпреки че икономиката на еврозоната записа по-голям от прогнозираното ръст през второто тримесечие, според икономисти това може да е бил последният повод за радост преди възможна рецесия през втората половина на годината, пише Ройтерс. Според експертите икономиката на континента ще страда от нарастващите цени, основно заради поскъпващите енергоносители.

Отделно проучване показа във вторник, че бизнес активността в еврозоната е записала леко понижение през юли за пръв път от началото на миналата година.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е спаднал до 17-месечно дъно от 49,9 пункта през юли спрямо нивото от 52 пункта през юни.

Резултат под границата от 50 пункта означава понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още