IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на фабриките в Азия се забавя през август

Влошаващата се макроикономическа среда е оказала влияние на фабриките в региона

11:11 | 01.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на активността на фабриките в Азия се е забавил през август, тъй като местните производители са били подложени на натиска от покачващите се лихви, ускоряващата се инфлация, последиците от войната в Украйна и огнищата на новозаразени с коронавирус в Китай, които са допринесли за влошаване на макроикономическите условия, показват данните за индекса на мениджърите по поръчките (PMI), цитирани от Ройтерс.

PMI индексът на Caixin/Markit в Китай е записал първото си понижение от три месеца насам през август, свивайки се до 49,5 пункта и спадайки под прага от 50 пункта, разделящ ръста от понижението.

За сравнение - през юли показателят бе малко над този праг на ниво от 50,4 пункта, а очакванията на анализаторите бяха за резултат от 50,2 пункта.

"Икономиката все още бавно се възстановява от огнищата на коронавирус в първата половина на годината. Новите огнища и горещините нарушиха тенденцията и създадоха нов низходящ натиск, който е заплаха за възстановяването", обясни Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

Картината за съседна Южна Корея не е по-оптимистична - през август активността на фабриките в страната се е свила, отбелязвайки най-рязкото понижение в темпа на растеж от две години насам насред ускоряващата се инфлация и отслабващото търсене.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е спаднал до 47,6 пункта през август, след като месец по-рано той се равняваше на 49,8 пункта, задържайки се под прага от 50 пункта. Така показателят бележи спад за втори пореден месец и записва най-ниското си ниво от юли 2020 г.

Що се отнася до японските фабрики, през миналия месец те са отбелязали най-бавния си темп на растеж в активността от близо година.

Индексът на мениджърите по поръчките в производството на au Jibun Bank е намалял до 51,5 пункта, докато през юли се равняваше на 52,1 пункта. За разлика от Южна Корея и Китай обаче тук показателят остава на положителна територия над границата от 50 пункта. Въпреки това отчетеният растеж е най-бавният от септември 2021 г. насам.

Новите поръчки са записали най-бързия си спад от октомври 2020 г., докато износните поръчки са намалели за шести пореден месец.

"Спадът в производствената активност вероятно ще продължи в краткосрочен план", коментира Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още