IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на производителите в еврозоната продължи да отслабва през август

Безработицата на Стария континент е записала лек спад през лятото

13:15 | 01.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на производствения сектор в еврозоната е продължила да се свива през третото тримесечие, когато тя е намаляла с подобен на юни темп, който бе най-силният от май 2020 г., показват данните на S&P Global, публикувани в четвъртък.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството в еврозоната е намалял до 49,6 пункта през август, след като през юли достигна 49,8 пункта. Така показателят се е задържал на отрицателна територия под прага от 50 пункта, разделящ ръста от понижението.

Като цяло, това е бил най-ниският резултат от юни 2020 г., сигнализиращ второ поредно влошаване на условията за работа сред производителите, като от разглежданите страни в блока само три са записали ръст - Нидерландия е повела, следвана от Ирландия и Франция.

"Индикаторите, насочени към бъдещо представяне, предполагат, че спадът вероятно ще се задълбочи - като е възможно това да е значително задълбочаване - в следващите месеци, което означава, че рисковете от рецесия са нараснали", каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

Картината е подобна и в Азия, където фабриките също отчитат спад в активнстта поради влошените макроикономически условия.

Безработицата на Стария континент е намаляла през юли. Източник: Евростат Безработицата на Стария континент е намаляла през юли. Източник: Евростат

Междувременно отделно проучване на европейската статистическа служба Евростат показа в четвъртък, че безработицата в блока е записала лек спад до 6,6% през юли (спрямо нивото от 6,7% през юни). Безработицата в Европейския съюз (ЕС) е намалял с подобен темп от 6,1% през юни до 6% месец по-късно.

Според данните близо 13 млн. души са били безработни в ЕС, от които 10,983 млн. са били в еврозоната. Спрямо юни тази година броят на безработните е намалял със 113 хил. в ЕС и със 77 хил. в еврозоната. На годишна база понижението е било в размер на съответно 1,854 млн. души и 1,576 млн. души.

Младежката безработица - включваща хора на възраст до 25 години - е достигнала 14% в ЕС през юли и 14,2% в еврозоната, отбелязвайки спад от нивата 14,2% и 14,4%, записани месец по-рано.

На база пол безработицата е останала без промяна спрямо юни, като се е равнявала на 6,4% при жените и 5,7% при мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още