IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Унгария: Страната има добър шанс да избегне рецесията

За разлика от няколко други страни от ЕС, икономиката на Унгария може да се разрасне с 1% догодина

15:35 | 24.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Унгария има "добър шанс" да избегне рецесията, като икономическият растеж ще се забави до около 1% догодина. Това заяви финансовият министър на страната Михали Варга по време на бизнес конференция в понеделник, пише Ройтерс.

По думите му растежът ще се забави следващата година, но отново ще набере инерция през втората половина на 2023 г.

"Според нашите изчисления икономическият растеж на Унгария ще бъде около 4,5% тази година", каза Варга по време на бизнес форум, организиран от Американската бизнес камара в Унгария.

Той обясни, че високото ниво на инвестиции и силният пазар на труда ще продължат да подкрепят икономиката въпреки очакванията за по-смекчено потребление насред високата инфлация.

"Не се вижда негативен ефект от войната в Украйна върху данните за заетостта. Търсенето на труд е останало силно и през третото тримесечие", заяви финансовият министър.

"За разлика от няколко страни (от Европейския съюз), Унгария има добър шанс да избегне икономическата рецесия с ръст от близо 1%. През 2023 или 2024 г. постепенно ще се върнем към предишния път на растежа от около 4%", увери Варга.

Данните по-рано през деня показаха, че брутната средна заплата в страната е нараснала с 16,5% на годишна база през август, след като месец по-рано тя се увеличи с 15,3%. От статистическата служба обясниха, че движението е било подсилено от ръста на минималната заплата, както и от предишно планираните увеличения на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още