IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в Китай разочарова икономистите

Продажбите на дребно в страната записаха най-ниския си резултат от май

12:33 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската икономика е продължила да губи инерция през ноември, когато промишленото производство и продажбите на дребно отново са намалели, оказвайки се под прогнозите на икономистите и записвайки най-лошото си представяне от половин година, пише Ройтерс.

Данните предполагат допълнително влошаване на икономическите условия, докато в някои от големите градове бяха въведени блокирания заради пандемията, а проблемите с имотния сектор и отслабващото световно търсене са продължили да натежават на възстановяването.

Промишленото производство е нараснало с 2,2% на годишна база през ноември, докато очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за резултат от 3,6 на сто. За сравнение – през октомври повишението бе в размер на 5%. Това е бил най-слабият растеж на показателя от май насам, отчасти заради прекъсванията в ключовите производствени центрове Джънджоу и Гуанджоу.

Междувременно продажбите на дребно са били с 5,9% по-малко, като това също е било най-голямото понижение от май насам. Анализаторите очакваха измерителят на потреблението да се свие с 3,7%, след като през октомври той намаля с 0,5%.

"Слабите данни за активността предполагат, че политиката (вероятно паричната - бел. прев.) тябва да бъде разхлабена допълнително, за да се възстанови инерцията на растежа", каза Хао Джоу, главен икономист в GTJAI.

Продажбите в сектора на услугите са намалели с 8,4% на годишна база, ускорявайки спада си спрямо отчетените през октомври 8,1%. Производството на автомобили е намаляло с 9,9%, след като месец по-рано записа ръст от 8,6%.

В четвъртък (15 декември) Китайската народна банка увеличи кешовите инжекции в банковата система и запази лихвите по средносрочните си заеми (MLF) без промяна, за да поддържа ликвидните условия силни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още