IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните очаквания сред британския бизнес отново се подобряват

Компаниите обаче продължават да сигнализират твърде затегнат пазар на труда

14:17 | 02.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията за инфлацията на британските компании са се подобрили за втори пореден месец през февруари след още сигнали, че бързият темп на ценовите увеличения е достигнал върха си, показва проучване сред главните финансови директори, изготвено от Английската централна банка (АЦБ).

Компаниите, анкетирани през февруари, казват, че сега очакват инфлацията да бъде 5,9% след година спрямо 6,4% през януари, показва доклад на панела по взимане на решения.

Това са най-ниските очаквания, откакто АЦБ започна да прави анкетата през май 2022 г. Компаниите все пак казват, че затрудненията на пазара на труда отново са се влошили, съобщава Bloomberg.

Представителите на АЦБ подчертават инфлационните очаквания като ключов фактор, влияещ върху тяхната позиция след серия от увеличения на основните лихви. Пазарите залагат, че затягането на паричната политика наближава края си.

„Макар че е малко вероятно само тези данни да спрат увеличението от 25 базисни пункта през март, ако тези тенденции продължат и през пролетта, това предполага, че приближава краят на сегашния цикъл на затягане“, казва Джеймс Смит, икономист в ING.

Последният спад в проучването след голямо понижение от януари. Тригодишните инфлационни очаквания спаднаха до 3,4% от 3,7%.

Увереността на компаниите в способността им да задържат покачването на цените се разглежда като показател за това колко устойчива ще се окаже високата инфлация. По този показател последните изводи са обнадеждаващи: главните финансови директори очакват собствените им производствени цени да се увеличат с 5,4% през следващата година, което е най-ниският резултат от 12 месеца и е с 0,4 пр.п. надолу спрямо януари.

Все още има сигнали обаче за затегнат пазар на труда, което може да причини главоболие за АЦБ, захранвайки по-траен инфлационен натиск.

Очакваният ръст на заплащането за годината напред остава на ниво от 5,7% през февруари, а трудностите при наемането на нови служители се влошават след подобряването наскоро. Около 45% от компаниите казват, че наемането е по-трудно от обичайното – остър ръст спрямо нивото от 35% през януари.

Според Смит от ING изводите предполагат, че всяко забавяне на ръста на заетостта „ще бъде доста постепенно“.

Нивото на инфлацията при потребителските стоки спадна от върха си от 11,1% през октомври, като централните банкери очакват по-ниските цени на енергията да подкрепят допълнително забавяне през 2023 г. Ръстът на заетостта обаче се е ускорил, заплашвайки да доведе до повишение на цените и да принуди АЦБ да остава паричната си политика затегната по-дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още