IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните очаквания на британските домакинства се понижават през февруари

Анкета показва, че увереността на британците относно способността на АЦБ да овладее инфлацията нараства

14:20 | 17.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британските домакинства рязко миналия месец са преразгледали в посока надолу очакванията си за инфлацията в Обединеното кралство - знак, че натискът за увеличаване на заплатите може да започне да намалява, съобщава Bloomberg.

Респондентите в анкета на Английската централна банка (АЦБ) споделят, че смятат, че инфлацията при потребителските цени, т.нар. индекс CPI, ще достигне ниво от 3,9% през следващите 12 месеца, което представлява спад от 4,8 процента, посочени в проучване, направено през ноември миналата година.

Данните показват, че домакинствата в Кралството придобиват все по-голяма увереност в способността на АЦБ да овладее кризата с растящите разходи за живот.

Анкетата осигурява известно облекчение за служителите от Комисията по паричната политика в регулатора, които определят лихвените нива и които се притесняват, че високите инфлационни очаквания карат работниците да изискват по-високо трудово възнаграждение, което задълбочава проблема.

Официалните данни, които ще бъдат публикувани в сряда, може обаче да покажат забавяне на инфлацията от януарското ниво от 10,1% до едноцифрена стойност за първи път от миналия август. Анкетираните през февруари домакинства определят текущата инфлация на ниво от 9,2%.

Инфлационният песимизъм сред британците се свива през февруари. Изтончик: АЦБ/Bloomberg Инфлационният песимизъм сред британците се свива през февруари. Изтончик: АЦБ/Bloomberg

Междувременно Goldman Sachs прогнозира, че инфлацията може да се охлади под целта на АЦБ от 2% до края на тази година, след като таванът от 2500 паунда за сметките за енергия беше удължен от финансовия министър Джереми Хънт в представения от него по-рано тази седмица бюджет.

АЦБ трябва да обяви своето ново решение за лихвените проценти следващия четвъртък, като икономистите прогнозират увеличение на лихвите с 25 базисни пункта до 4,25%. Централната банка се ангажира с безпрецедентна поредица от лихвени увеличения от декември 2021 г. в опит да предотврати спираловиден ръст при заплатите и цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още