IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се понижава през март

Въпреки че секторът на услугите остана стабилен през март благодарение на по-добрите очаквания за търсенето, индустрията отбелязва спад

14:49 | 30.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото доверие в еврозоната се понижава изненадващо през март на фона на забавянето в сектора на индустрията. Показателят на Европейската комисия (ЕК) се понижава до 99,3 пункта спрямо ревизираното ниво от 99,6 пункта за февруари, съобщава Bloomberg.

Данните бележат спад втори пореден месец.

Въпреки че секторът на услугите остана стабилен през март благодарение на по-добрите очаквания за търсенето, индустрията отбелязва спад, тъй като възстановяването на потребителското доверие спира.

Страните от еврозоната се радваха на много по-мека зима от очакваното, но производственият сектор все още изпитва затруднения. Освен това инфлацията може да се забавя, но остава болезнено нажежена.

В същото време влиение имат сътресенията на финансовите пазари, които започнаха в САЩ и достигнаха Европа след фалита на някои банки, като се стигна дори до спасителен план за Credit Suisse Group AG, изготвен от правителството на Швейцария и централната банка на страната.

Тази турбуленция вероятно не е повлияла напълно на мартенското проучване, тъй като около две трети от допитванията до бизнес мениджъри и най-малко 80% от тези при потребителите са направени преди възникването на банковите проблеми.

След два месеца на възстановяване през декември и януари доверието в индустрията изгуби инерция през февруари, достигайки 0,5 пункта, основно заради спад в очакванията на мениджърите. Техните оценки за сегашното ниво на поръчките и запасите от готови продукти обаче остават до голяма степен стабилни. Оценките за поръчките за износ също отбелязаха влошаване през предходния месец.

Отделно проучване от миналата седмица на S&P Global показа, че бизнес активността в еврозоната се разширява по-бързо от очакваното през март заради растежа на сектора на услугите, което показва, че икономическото възстановяване след енергийната криза все още не е нарушено от сътресенията в банковия сектор.

PMI индексът на S&P Global за еврозоната, който измерва активността в производството и услугите, се повиши до 10-месечен връх от 54,1 пункта през март от 52 пункта през февруари.

За трети пореден месец индексът е над нивото от 50 пункта, което определя дали активността се разширява, или се свива. Това означава, че повечето от фирмите в еврозоната отчитат увеличение на дейността си спрямо предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още