IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново бизнес проучване в Германия очертава перспектива за нулев икономически растеж

Цените на енергията и суровините остават основен бизнес риск, докато недостигът на квалифицирани работници е следващата по значение опасност, сочи анкета на DIHK

11:35 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовото сърце на Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Финансовото сърце на Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германските компании не виждат никакви доказателства за засилване на най-голямата икономика в Европа, показва ново проучване на Германската индустриална и търговска камара (DIHK), цитирано от Bloomberg.

Според общо 21 хил. респонденти е налице забележителна липса на икономически импулс след две тримесечия без растеж.

„Компаниите показаха забележителна устойчивост въпреки постоянно високите цени на енергията, нарастващите лихвени проценти и войната в Украйна“, изтъква Иля Нотнагел, главен изпълнителен директор на DIHK. „Въпреки това перспективите за следващите 12 месеца остават неясни – особено след като входящите поръчки забележимо намаляват от страна на търсенето“, добавя той.

DIHK поддържа прогноза за нулев растеж през 2023 г. - перспектива, която е по-песимистична от прогнозата за разширяване от 0,2%, представени миналия понеделник от Европейската комисия (ЕК).

Анкетата излиза в началото на седмица, в която икономистите ще бъдат фокусирани върху състоянието на германската икономика, докато чакат данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) и за бизнес доверието в страната. В четвъртък ще бъдат публикуван и доклад за брутния вътрешен продукт на Германия, който ще покаже дали неочаквано слабото индустриално производство е тласнало икономиката към рецесия през първото тримесечие.

Нагласите на германските компании показват липса на икономически растеж. Източник: DIHK Нагласите на германските компании показват липса на икономически растеж. Източник: DIHK

Голяма част от икономистите смятат, че германската икономика се намира по-скоро в застой, отколкото в момент на свиване.

Отделно, Бундесбанк, централната банка на страната, ще публикува своя месечен доклад в сряда, който ще представи възгледите ѝ за растежа, последвани от изявление на гуверньора Йоахим Нагел.

Проучването на DIHK показа, че цените на енергията и суровините остават основен риск за компаниите, докато недостигът на квалифицирани работници е следващата по значение опасност. Това, заедно с инфлацията, показва, че повече от половината от анкетираните ръководители на компании отчитат и разходите за труд като заплаха.

„С оглед на застаряването на населението липсата на квалифицирани работници ще продължи да бъде едно от основните структурни предизвикателства за компаниите в бъдеще“, подчертава Нотнагел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още