IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните печалби в еврозоната остават по-голям фактор за инфлацията от заплатите

Дефлаторът на БВП, измерващ промените в цените на всички стоки и услуги, е нараснал четири пъти спрямо средното си историческо равнище

14:59 | 29.06.23 г.
Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ключов индикатор за рентабилността на компаниите в еврозоната е нараснал до рекорден връх през последното тримесечие, запазвайки натиска върху инфлацията, а дългоочакваният спад в бизнес маржовете отново се отлага, показва документ на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикуван в четвъртък и цитиран от Ройтерс.

Бизнесът е повишил цените, преди увеличаването на разходите миналата година да тласне инфлацията към двуцифрена стойност до есента, принуждавайки ЕЦБ бързо да повиши лихвите, за да охлади търсенето, така че фирмите да омекнат и да започнат да приемат исканията за по-високи заплати.

Макар че ЕЦБ често обвинява бързия ръст на заплатите за инфлационния натиск, дефлаторът на БВП – индикатор за промените в цените на всички стоки и услуги, е нараснал четири пъти спрямо исторически средното си равнище миналото тримесечие, като печалбите, а не заплатите са допринесли най-много за това.

„През първото тримесечие на 2023 г. годишният ръст на дефлатора на БВП в еврозоната е достигнал рекорден връх от 6,2% спрямо 5,7 на сто предходното тримесечие, след като беше на дъно от 0,6% през второто тримесечие на 2021 г.“, посочват от ЕЦБ в икономическия си бюлетин.

„Приносът на единиците печалба е особено голям през последните три тримесечия, като съставлява около 60% от общия растеж на дефлатора на БВП“, допълват от регулатора.

Домакинствата все още имат големи спестявания, натрупани по време на пандемията, затова продължават да харчат, а волатилността на цените на енергията създаде по-лесно извинение за компаниите да повишават цените.

Очакването за още енергийни сътресения мотивира компаниите да трупат буфери срещу нови шокове.

Въпреки че спад на маржовете все още не е видим, ЕЦБ повтори отдавнашната си гледна точка, че той в крайна сметка ще се случи и компаниите ще започнат да поемат някои от исканията на служителите за увеличаване на заплатите, смекчавайки натиска върху ЕЦБ да повишава лихвите.

„Занапред отслабването на натрупаното търсене по време на пандемията, смекчаването на затрудненията при веригите за доставка и подкопаващите последици от затягането на паричната политика ще поставят фирмите под по-голям натиск да поемат силен ръст на заплатите и последващия от него ръст на разходите за единица труд, използвайки единици от печалбата си“, пише ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още