IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката: Да засилим собственото производство за сметка на вноса

Богдан Богданов очаква цените на стоките у нас да се понижат, но отчете, че е нужна по-добра бизнес среда

12:04 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Богдан Богданов очаква цените на стоките у нас да се понижат, но не можа да прогнозира кога и с колко. По думите му по-важна е покупателната способност на българите и затова е важно доходите да растат.

„Инфлацията за пореден месец намалява. Но не можем да кажем колко и кога ще поевтинеят стоките, докато разчитаме на внос, повлияни сме и от транспортните разходи“, обясни по Нова телевизия Богданов. Той смята, че България трябва да засили собственото производство на стоки и да разчита по-малко на внос. 

„Като цяло трябва да повишим производителността, да подготвим индустриални терени за нови проекти“, допълни той и припомни, че в момента две големи международни компании производствени предприятия инвестират близо 100 млн. лева у нас.

За подобряване на икономическите показатели на страната Богданов посочи влизането в Шенген. Според него достъпът до свободното пространство ще улесни преминаването на камионите по границата. Така няма да има постоянни опашки по граничните пунктове и българските производители няма да търпят финансови загуби и ще бъдат конкурентоспособни. 

Икономическият министър коментира и инвестиционната среда в България. Той цитира данни на БНБ към момента за първите четири месеца на годината преките чуждестранни инвестиции са се повишили с 60% спрямо 2022 г.

Министърът коментира и цените на горивата, след като депутатите отнеха концесията на пристанище „Росенец” от „Лукойл”.

„Проблем няма“, заяви икономическият министър. „Няма нужда да плашим обществото, че горивото е свършило, такива индикации няма. Горивата в България са на едни от най-добрите цени в Европа. Няма основания за притеснения”, допълни Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още