IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога България ще има дългосрочна икономическа политика?

Фокусът трябва да бъде към частните инвестиции, съветва Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество"

11:26 | 13.06.23 г. 2

След като мине Бюджет 2023, започва работата по Бюджет 2024, където вече може да има целогодишни икономически политики, които могат да се изпълнят. Тази прогноза в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество".

Той потвърди, че що се отнася до дългосрочната визия и цели за икономическото развитие на България през следващите години, сега вниманието на политиците ще е насочено към приемане на бюджета и до юли това ще бъде основният приоритет.

Ангелов обърна внимание на инвестициите, с които има проблем в последните години. Според него фокусът трябва да бъде „най-вече към частните инвестиции“. „Имаме много фирми в България, които имат големи печалби, но реинвестирането и новите инвестиции не са на съответните високи нива”, подчерта икономистът.

По думите му една от причините за забавянето на инвестициите е политическата нестабилност и войната между институциите, като се надява те да започнат да действат проактивно. „По-дългосрочната политическа предвидимост е важна за инвеститорите. Това, че България не успя да влезе заедно с Хърватия в еврозоната и в Шенген, я прави да изглежда сякаш тъпче на едно място и това не е добър знак към инвеститорите“, посочи икономистът.

Ангелов очаква тази година икономическият растеж да е много по-нисък, отколкото миналата година. „Положителното е, че няма нито една институция, която да дава рецесия за България", напомни той и за пример даде туризма, който до момента е с „рекордни стойности”.

Икономистът засегна и проблемите на икономиката на Германия и рецесията там като протест на потребителите. По думите му германската рецесия се движи от намаление на потреблението и то при храните при по-ниска цена на земеделската продукция. „Въпросът е дали потреблението ще успее да усмири инфлацията без твърде много вдигане на лихвите или Европейската централна банка ще трябва да вдигне още повече лихвите, за да спре инфлацията. Допреди няколко месеца слушахме големите производители на храни да казват: ние може да вдигаме цените колкото искаме, защото хората няма да спрат да ядат и изведнъж сега виждаме няколко поредни месеца – намалява потреблението и то най-много намалява потреблението на храни. Това е ясен знак, че не може да се вдигат повече цените”, обясни Ангелов.

Той очаква, че тази година инфлацията ще падне много, но въпросът е дали това ще стане с лека или с по-тежка рецесия.

Има ли политическа развръзка за България? Подготвена ли е страната ни за добро позициониране в икономика с изкуствен интелект? Как ще се развива пазарът на труда и ще има ли съкращения на служители може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Крушата не пада по-далече от дървото и камика си тежи на местото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
https://nypost.com/wp-content/uploads/sites/2/2023/04/NYPICHPDPICT000009346704.jpg?resize=1024,1024&quality=75&strip=all
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още