IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите са двигателят на индустриалното производство в САЩ през юли

Фабричното производство нараства с 0,5% - първо увеличение от три месеца насам

21:45 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричното производство в САЩ е нараснало през юли за първи път от три месеца насам, стимулирано от ръст в производството на моторни превозни средства, който помага на индустрията да се стабилизира, пише Bloomberg.

Производството се е увеличило с 0,5% през юли спрямо юни, като изтрива спада от предходния месец, сочат данни, публикувани от Федералния резерв в сряда. Общото индустриално производство, което включва минната индустрия и комуналните услуги, е нараснало с 1%, най-много от началото на годината до момента.

Най-голям принос за индустриалното производство има производството на моторни превозни средства, което се е увеличило с 5,2%. Годишният темп, с който се сглобяват автомобили, се е увеличил до 11,87 млн. единици, най-бързият от края на 2018 г. насам. Данните показват, че индустриалното производство, като се изключат моторните превозни средства, е нараснало с едва 0,1%, след като през последните два месеца се сви.

Фабричното производство е нараснало за първи път през юли. Графика: Bloomberg Фабричното производство е нараснало за първи път през юли. Графика: Bloomberg

Дори с месечния напредък индексът на Фед за фабричното производство се е понижил с 0,7% на годишна база, като производителите все още са изправени пред предизвикателствата на затруднената икономика в световен мащаб.

Въпреки че последните проучвания на мениджърите по поръчките във фабричния сектор продължават да отчитат свиване на активността, то поне темпът на спад не е толкова силен.

Производството на бизнес оборудване е нараснало най-много за три месеца през юли, показва докладът на Фед. Производството на потребителски стоки се е увеличило с 1,4%, най-силният ръст от 2020 г. насам.

Продажбите на дребно през юли са нараснали с повече от очакваното и данните от предходните месеци са ревизирани нагоре, сочат данни, публикувани от правителството във вторник.

Докладът на Фед показва, че използването на производствения капацитета във фабриките, което е мярка за потенциалното индустриално производство, е нараснало до 77,8%. Общото използване на капацитета също се е увеличило.

При комуналните услуги производството отчита ръст от 5,4%, първият от 4 месеца насам, тъй като по-високите температури в цялата страна засилиха търсенето на климатици в цялата страна. Добивната промишленост също е нараснала през юли.

Същевременно при отбранителната индустрия се наблюдава продължително увеличение. Индексът на Фед за военно и космическо оборудване се е увеличил с още 1% през юли до рекордно висока стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още