IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубеното десетилетие в Африка поставя региона пред големи рискове

Без подобряване на средата страните нямат шанс да поддържат демокрацията и да получат ресурсите за адаптация към климатичните промени

19:22 | 12.09.23 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вторият проблем е свързан с пресъхналата финансова помощ от Запада и Китай, което също създава проблеми с финансирането.

Преди международният пазар на облигации да се отвори за африканските страни, парите на западните донори запълваха празнините. През последните няколко години обаче западните бюджети за помощ бяха съкратени поради належащи вътрешни нужди. Според оценките на МВФ официалната помощ за развитие, която се равняваше на близо 4% от БВП на Африка на юг от Сахара в началото на този век, е спаднала до около 2,5% към 2022 г.

Западът харчи повече у дома и субсидира потребителите заради енергийната криза, както и насочва пари в подкрепа на Украйна, няма много признаци, че помощта за Африка ще се увеличи особено.

В продължение на няколко години празнината, оставена от западните донори, беше запълвана от Китай, който искаше да разшири дипломатическия си отпечатък на континента, за да осигури стокови потоци и инфраструктурни договори за своите местни гиганти. Пекин обаче също отстъпва. От исторически връх от над 28 млрд. долара през 2016 г., когато китайските заеми за Африка надхвърлиха комбинираната помощ за региона, предоставена от американското, френското, британското и германското правителство, Пекин намали заемите си до 16-годишно дъно от 1,9 млрд. долара през 2020 г. Оттогава китайското кредитиране до голяма степен е стабилно.

Ангола, Кения, Етиопия, Замбия и Судан, които се възползваха от китайската щедрост, са сред най-тежко засегнатите.

Западните и китайските пари не са единственият източник на средства, който пресъхва. Частният сектор също намалява финансирането. Преките чуждестранни инвестиции, мярка за дългосрочни, трансгранични инвестиции в компании, заводи и проекти, се сриват в Субсахарска Африка до 22-годишно дъно от 7,2 млрд. долара през 2022 г., според данни на Световната банка.

Потоците от преки чуждестранни инвестиции достигнаха своя връх от 45 млрд. долара през 2012 г. през последните дни на водения от Китай бум на суровините.

С по-малко пари в наличност африканските страни правят трудни избори, включително намаляване на ресурсите за критичните сектори за дългосрочното развитие, каквито са здравеопазването и образованието. Това отслабва потенциала за растеж на региона.

„Ако не бъдат взети мерки, това свиване на финансирането ще попречи на усилията на страните на юг от Сахара да изградят квалифицирано и образовано население и да бъдат движещата сила на световната икономика през следващите години“, според Абебе Аемро Селасие, ръководител на МВФ за Африка.

Третата група проблеми включва водения от суровините модел на растеж на континента, наследството от минали кризи и въздействието на изменението на климата.

Свиването на финансирането идва в „най-неблагоприятен момент“, според МВФ, тъй като регионът е изправен пред повишени икономически дисбаланси поради множество наследени кризи. Най-скорошната е пандемията, но белезите от гражданските конфликти и колониализма също се виждат ясно. Икономическото богатство на региона все още остава тясно свързано с цикъла на суровините, което прави Африка по-уязвима от други към забавянето на Китай.

Засега цените на суровините се възстановиха донякъде, като петролът се движи около почти едногодишен връх от 90 долара за барел. Както установиха страните производителки на петрол от Близкия изток обаче, покупателната способност на барел петрол – или тон мед, или паунд кафе, не е това, което беше. След като инфлацията в САЩ и Европа скочи до нива, невиждани от 30 години, цените на суровините изостанаха от тези на промишлените стоки.

Все пак и икономическите перспективи пред Африка не са каквито бяха преди 10 години. Те са много по-добри от ужасните прогнози от края на 90-те години. Инфлацията, дори и повишена, остава под контрол. Демокрацията, дори и слаба, е в норма. Публичните финанси в повечето случаи са в по-добро състояние от предишни години.

Проблемите обаче са реални. Изложен на риск не е само просперитетът на регион, в който до 2100 г. ще живеят 3,5 млрд. души, или около една трета от световното население дотогава. Без по-добри условия на живот – а това е БВП на глава от населението, няма шанс демокрацията и свободата да бъдат поддържани или страните да получат ресурсите да се адаптират към изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 8 месеца
До: zelka007, Зелков, забравих за постижението - УК си 'би камшика' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 8 месеца
До: zelka007, мно'о добре клинчиш, Зелков. И какво е направено в ЕС за последните 10г. Дай поне едно значимо постижение. АМИ - нема. Освен че щели сме да ядеме скакалци и нек'ви други 'идеи'. Това го констатирам със съжаление, НО като се замисля, какво се случи от 2013г досега?... А завод за електрички Киро(простото) щеше да прави в Ловеч, него питай. Този на Гришата доникъде не стигна(ама и той беше китайски, не европейски)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: doba ... ааааххххааааа ... Марокоооооо ... румънски завод за коли в Марокоооооо ... и викаш пропуснато десетилетие в Европа ?! ти през това време имаш ли си на идея колко производствени съоръжения са построени в Европа ?! и то само за коли ?! а колко други европейски производители колко други завода са вдигнали по света ?! и тук можеш лично да благодариш на Бащицата , че сме единствената държава в ЕС без завод за коли !! изисква се талант за това !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 8 месеца
До: zelka007, Зелков, Зелков, това беше и преди 10г. Само че в момента сума и модели на Дачия се сглабят в Мароко, което преди 10г го нямаше. И не само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: doba ... аве ... ти в аптеката европейски или африкански лекарства купуваш ?! европейска или африканска кола караш ?! с европейски или африкански самолет летиш ?! европейците ли финансират и строят електроцентрали на африканците или африканците финансират и строят в Европа ?! метеорологичните сателити в околоземна орбита са направени от африканци и качени с африкански ракети или са европейски и качени с Ариана 5 ?! помогни ми , че нещо не се ориентирам в упражнението ти по философия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
doba
преди 8 месеца
Не е в Африка, в ЕС е загубеното време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още