IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиполоне от ЕЦБ: Лихвите може да се понижат бързо въпреки ръста при заплатите

Възстановяването на заплатите е необходимо, за да може затруднената икономика на Европа да възвърне известна инерция, изтъква членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ

22:22 | 27.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да успее да намали лихвените проценти „бързо“ дори ако работниците получават големи увеличения на заплатите, за да наваксат двугодишната ускорена инфлация, изтъква членът на Изпълнителния съвет Пиеро Чиполоне, цитиран от Bloomberg.

Възстановяването на заплатите е необходимо, за да може затруднената икономика на Европа да възвърне известна инерция, изтъква Чиполоне, подчертавайки, че повишенията на заплатите трябва да се забавят с времето. Междувременно инфлацията се охлажда, което означава, че точката, при която паричната политика вече може да бъде разхлабена, наближава, допълва италианецът.

„Прекаленото съсредоточаване върху краткосрочното развитие на заплатите може да не вземе предвид напълно възстановяването на заплатите, което може – и трябва – да се осъществи, за да може в момента крехкото съживяване на еврозоната да получи по-здрава основа“, изтъква Чиполоне. „Ако входящите данни потвърдят сценария, предвиден в мартенските прогнози, трябва да сме готови бързо да отменим нашата рестриктивна парична политика“, допълва той.

Коментарите му са най-ярките по отношение на лихвите забележки от назначаването на Чиполоне в ЕЦБ през ноември и затвърждават статута му на един от водещите гълъбови гласове в регулатора.

Въпреки че представителите на базираната във Франкфурт институция са до голяма степен съгласни относно графика за намаляване на лихвите с начало заседанието през юни, изглежда има разминаване в мненията относно това какъв да бъде темпът на корекциите, тъй като несигурността относно инфлацията остава голяма.

Темпът на понижаване на лихвите трябва да продължи „стъпка по стъпка“, като ефектът върху икономиката на еврозоната трябва да бъде следен внимателно, заяви по-рано през деня управителят на централната банка на Латвия Мартинс Казакс.

„Несигурността е висока и тук трябва да бъдем много предпазливи“, изтъква той. „Не искаме инфлацията да се съживи, но в момента изглежда, че този дракон е прикован към земята“.

Четвъртък донесе и първите данни за ръста на потребителските цени за март в голяма европейска икономика, като Испания отчете увеличение от 3,2%. Ускорението се дължи на намаляването на държавната подкрепа за разходите за енергия, като основната инфлация се смекчава малко повече от очакваното.

За еврозоната като цяло Bloomberg Economics прогнозира охлаждане на инфлацията до 2,4% за този месец, докато отделен модел за текуща прогноза предполага, че тя може да се забави до 2,2%, отчитайки последните данни от Испания. Данните ще да бъдат публикувани от Евростат на 3 април.

Чиполоне казва, че централните банкери в региона не трябва да изпускат от поглед продължаващото повече от година затруднение на икономиката на еврозоната.

Въпреки че показателят за настроенията в блока се подобрява през март, очакванията са икономиката на Германия да се разшири леко през 2024 г., става ясно от прогнози на институти, които съветват правителството в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още