IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Германия се свива за първи път тази година

То е намаляло с 0,4% през март спрямо февруари

10:24 | 08.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското промишлено производство се свива за първи път през тази година, подчертавайки упоритите предизвикателства пред най-голямата икономика в Европа.

Производството е намаляло с 0,4% през март спрямо февруари заради спад при потребителските и междинни стоки и енергоносителите, сочат нови данни на Федералната статистическа служба. За сравнение, анализатори, анкетирани от Bloomberg, очертаваха дори по-мрачна картина и спад от 0,7 на сто.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард през април посочи неотдавнашното увеличение на германското производство като знак, че най-сериозните проблеми в страната може би вече са в историята.

След две години на почти пълна стагнация германската икономика нарасна повече от очакваното в началото на 2024 година. Тя обаче остава нестабилна, най-вече поради продължаващата слабост на производството, което играе по-голяма роля, отколкото в други страни на Стария континент.

Данните от вторник показаха, че фабричните поръчки неочаквано са намалели през март, тъй като производителите все още не са се справили с потиснатото световно търсене, високите лихвени проценти и поскъпването на енергоносителите след началото на войната в Украйна.

Производителят на стомана Salzgitter AG предупреди във вторник, че печалбите през тази година ще бъдат по-ниски от очакваното, тъй като спадът в индустрията продължава.

През април Бундесбанк съобщи, че „икономиката на Германия се е подобрила донякъде, но цялостното възстановяване все още не е гарантирано“. Правителството в Берлин наскоро повиши прогнозата си за тазгодишния растеж от 0,2% на 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още