IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нереалистичните очаквания на Путин за продължителността на живота на руснаците

Страната е обхваната от тежка демографска криза и тя вече се отразява на пазара на труда

20:30 | 08.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На фона на задълбочаваща се демографска криза и негативно отразяващи се фактори като коронавируса (страната загуби 750 хил. души по време на пандемията), както и войната в Украйна, руският президент Владимир Путин постави амбициозната цел за удължаване на живота на руснаците до 2036 година, пише Bloomberg.

Президентът нареди на правителството да изготви политики, чрез които до тогава средната очаквана продължителност на живота в Русия да бъде 81 години, спрямо 73,4 години през 2023 година. Първата междинна цел  е в края на петия мандат на руския президент - през 2030 година и до тогава средната очаквана продължителност на живота на руснаците трябва да е вече 78 години.

Независимият експерт по демография Алексей Ракша коментира, че целта на Путин е крайно нереалистична, освен ако не спре войната, не удвои разходите за здравеопазване и рязко не ограничи силния алкохол и цигарите.

Продължителността на живота в Русия се повишава, но с много по-бавни стъпки от поръчаните от държавния глава. Според базовия сценарий на Федералната статистическа служба, публикуван през декември 2023 година, към 2037 година средната очаквана продължителност на живота в Русия ще бъде около 78 години. 81 години няма да бъдат достигнати преди 2045 година.

Статистиците действително признават за възможна целта на държавния глава, но в най-оптимистичния си сценарий за развитието на страната. За сравнение по данни на Евростат средната очаквана продължителност на живота в ЕС е 80,6 години през 2022 година.

Русия обаче е в тежка демографска криза с раждаемост под нивата от 90-те години на миналия век. Това вече поставя под заплаха икономическото и политическото бъдеще на страната. Преди ден Bloomberg публикува анализ за пазара на труда, от който е видно, че през 2022 година младежите на възраст под 30 години са едва 14,9% от трудовата сила на Русия.

Според анализи на руската централна банка имиграцията в момента не може да преодолее кризата за работна ръка, още повече, че заради санкциите и войната в Украйна Русия не е най-привлекателната държава за трудовите мигранти.

От години Русия се опитва да преодолее тези негативи. Правителството отпусна милиарди в програми за насърчаване на раждаемостта, предлагащи данъчни облекчения и плащания за семейства с повече деца. На този етап те не дават очаквания резултат.

По данни на статистиката в последните пет години - от януари 2019 г. до януари 2024 г., населението на Русия е намаляло с 1,7 млн. души до 146 млн. В тях са включени и 2 млн. души от незаконно анексирания през 2014 година Крим (макар че Москва предприе множество инициативи за разселване на руснаци в окупираните украински територии). В този период е и най-"смъртоносната" година от края на Втората световна война - 2021 година, в която в Русия починаха 1 млн. души.

Прогнозата на статистиката е, че населението на Русия ще продължи да намалява и ще достигне 139 млн. души през 2046 година, в които са включени и 1,8 млн. граждани на Крим. Относително оптимистичните прогнози на руската Академия на науките сочи, че населението на страната вероятно ще намалее до 136 млн. души през 2050 година.

Един от факторите, който влошава демографската криза е войната в Украйна, пише още Bloomberg . От 2022 година много руснаци избягаха от родината си - някои несъгласни с политиката, която води, други изплашени от мобилизацията, която обяви Путин през септември 2022 година. Част от изпратените на бойното поле също не се връщат.

След масовото бягство на млади хора в края на 2022 година Москва започна да предлага огромни бонуси за доброволците за фронта и реално няма нужда от мобилизация. Средствата, които предлага властта обаче са съпоставими с годишна заплата в мечтана доскоро месторабота в газовия холдинг "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
mavericos4
преди 1 седмица
Лилипутера от началото на встъпването си през 2000-та до днес е виновен за смъртта на:Над 460 хиляди руснаци са убити и още милион са осакатени до живот от амбициите за още на *** в Кремъл.Над 10хиляди чеченци при чеченската война в началото на мандата.Над 5 хиляди грузинци при нахлуването с танкове в Грузия през 2008ма.Над 300 журналисти и опозиционери, някои от които убити показно на юбилей или рожден ден на бункерното джудже Пу.ПУТИНОФИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ПОТЕНЦИАЛНИ ТЕРОРИСТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 1 седмица
До: zelka007А малко по-късно погребват и афганистанския ковчег. Но погребението го няма във видеото. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
khao
преди 1 седмица
партенка за мужиците, това математически не е възможно да стане за толкова къс период...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
jahava7720
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 24
Импeраторът
преди 1 седмица
Много от избягалите рашисти се връщат защото имат проблеми с визите и защото не ги искат в цивилизования свят. За работна ръка да решили донякъде проблемът - узаконяват детския труд. Вместо да спортуват, учат и дишат въздух, децата им работят в заводите и дишат химия. Страхотно бъдеще се очертава в Рашистан. Бъдете горди братя българи - благодарение на нашите заводи за оръжие се чистят рашисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
хах ... bradley унищожава могучият търсач на бидета Т-80 с ракетка , на разстояние километър и половина ... от раз ... за любопитните --> https://***.youtube.com/watch?v=my8lXDNgACk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още