IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп седи върху планина от пари, но не дава нищо на републиканските кандидати

Бившият президент има агресивна политика за набиране на средства след напускането на поста, като привлича малки дарители чрез имейли

20:58 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Комитетът за политическо действие на бившия американски президент Доналд Тръмп Save America е приключил януари със 108 млн. долара в банката, но не е дарил нищо от тези средства миналия месец на десетките кандидати, които той подкрепя, пише Bloomberg.

Въпреки че името му няма да фигурира на нито една бюлетина на междинните избори в САЩ през ноември, Тръмп ще разполага с достатъчно пари, за да направи присъствието си осезаемо. Комитетът на Тръмп е получил 4,1 млн. долара и е похарчил 1,5 млн. долара през януари, сочат последните му данни, подадени до Федералната избирателна комисия.

Междувременно Републиканският национален комитет е събрал 13 млн. долара и е похарчил 17,6 млн. долара, включително дарение от 5 млн. долара за Националния републикански сенаторски комитет, който подкрепя кандидатите на Републиканската партия за горната камара.

Тръмп подкрепя кандидати на Републиканската партия, участващи тази година, като се насочи предимно към онези, които поддържат безпочвените му твърдения, че президентските избори през 2020 г. са били "откраднати" от него, или се изправят срещу републиканци, противопоставили се на Тръмп.

Той подкрепи над 140 кандидати, откакто напусна Белия дом, около половината от които се кандидатират за федерален пост. Той също така подкрепи политици, кандидатстващи за държавни и местни позиции, както и унгарския премиер Виктор Орбан.

Save America е дарил само 350 500 долара на кандидати от юли насам. Това е по-малко от 838 хил. долара, които комитетът е похарчил за организиране на събития и свързаните с тях разходи през януари.

Бившият президент има агресивна политика за набиране на средства след напускането на поста, като привлича малки дарители чрез имейли, често по няколко на ден.

Тръмп има голяма свобода за това как харчи парите на комитета. Федералният закон, който забранява на кандидатите да харчат пари от кампания за лични разходи, не се прилага за парите, събрани за политически комитет. Тръмп може да използва натрупаните средства, за да провежда митинги, да купува ефирно време и да финансира организации, които популяризират неговата програма.

Но едно нещо, за което Тръмп не може да похарчи парите, е президентската надпревара през 2024 г. Ако Тръмп се кандидатира, Save America ще има ограничение да дава на кампанията му по 5000 долара на избори. След като няма да може да използва милионите на Save America, Тръмп ще трябва да организира нова кампания за набиране на пари от нулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още