IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обеща болезнен отговор на санкциите от САЩ

Москва е започнала да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна

17:25 | 23.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия обеща днес силен и болезнен отговор на американските санкции, обявени след като Москва призна независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна, предадоха AFP и БТА.

"Не трябва да има съмнения: санкциите ще получат силен отговор, не задължително симетричен, но добре преценен и болезнен за американската страна", се казва в изявление на руското външно министерство.

САЩ обявиха вчера първи кръг на икономическите санкции, целящи да прекъснат достъпа на Русия до западно финансиране, като предупредиха, че са предвидени допълнителни мерки в случай на "ескалация" в Украйна.  Целият руски банков сектор може да бъде обект на санкции, предупреди американски представител.

"Русия е доказала, че е в състояние да минимизира нанесените щети, независимо от цената на санкциите", отбеляза руското дипломатическо ведомство, като подчертава, че "санкционният натиск не може да повлияе на волята на Русия да защитава твърдо своите интереси".

Москва заклейми "шантажите и сплашването" от страна на Вашингтон, но Русия винаги остава "готова за дипломация, основана на принципите на взаимното уважение, равенството и отчитането на взаимните интереси", се подчертава в изявлението на руското външно министерство.

Санкции срещу Русия обявиха и Европейският съюз, Япония, Австралия, Канада, Германия и Великобритания. Берлин замрази проекта за газопровод “Северен поток-2”, който трябваше да увеличи доставките на руски газ за Германия. Тези мерки остават скромни за момента в сравнение с обещаните в случай на нахлуване. Русия е натрупала близо 640 млрд. долара във валутните си резерви и 183 млрд. долара в своя суверенен фонд, за да се справи с последствията от тях, отбелязва AFP.

Вашингтон е готов да прекъсне достъпа на Русия до технология и ресурси в случай на ескалация на кризата в Украйна от руска страна, предупреди заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо, цитиран от Ройтерс. Администрацията на Байдън може да лиши Москва от множество американски технологии и произведени в чужбина стоки, от потребителска електроника и компютри до полупроводници и части за самолети, съобщават запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Междувременно Русия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна, съобщи ТАСС по информация от руското посолство в Киев. "Евакуацията на персонала вече е започнала", е казал източникът пред ТАСС.

Говорителят на руското посолство в Киев Денис Голенко е отговори утвърдително на запитване на AFP за това дали евакуацията вече е в ход.

Руското знаме в посолството е свалено от пилона, а няколко дипломати са излезли с куфари от сградата на дипломатическата мисия, съобщи още AFP.

Русия е представена в Украйна с посолство в Киев, а също така с генерални консулства в Харков, Одеса и Лвов.

Същевременно проучване на CNN в Русия и Украйна показва, че два пъти повече руснаци смятат, че Москва би имала право да използва военна сила, за да попречи на Киев да се присъедини към НАТО, отколкото че това би било погрешно.

50% от руснаците смятат, че това би било правилно, докато само 25% твърдят, че това би било погрешно. Останалата четвърт не са сигурни за позицията си.

Анкетата обаче установява също, че повече руснаци смятат, че би било по-скоро неправилно, отколкото правилно да се използва военна сила "за обединяване на Русия и Украйна". 43% от руснаците смятат, че използването на военна сила срещу Украйна с цел присъединяването ѝ към Русия би било погрешно, а 36% от анкетираните са на мнение, че би било правилно. Останалите анкетирани са отговорили, че не знаят.

70% анкетираните в Украйна казват, че би било неправилно Русия да използва военна сила, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО или да обедини двете страни (73%).

Повечето украинци отхвърлят твърдението на руския президент Владимир Путин, изказано в понеделник, че страната им няма историческа основа и по същество е творение на Съветския съюз.

В цялата страна и сред всички възрасти мнозинството от украинците казват, че не са "един народ" с руснаците и че двете държави не трябва да бъдат едно цяло.

Проучването, обхванало повече от 1000 души във всяка страна, е проведено онлайн от 7 до 15 февруари, преди речта на Путин в понеделник и признаването от Москва на двете отцепнически сепаратистки републики в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Спомням си от историята как преди време е била призната независимостта на една самопровъзгласила се република, казва се USA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още