IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата зависимост на Русия от пазарите в Лондон отслабва силата на санкциите

Лондон бе мястото, където руските компании набираха средства извън Москва през последните две десетилетия

10:40 | 23.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато световните лидери във вторник обмисляха своите ходове срещу действията на руския президент Владимир Путин, британският премиер Борис Джонсън предупреди, че е дошло времето за „някои тежки санкции срещу руския режим“. Първият пакет от мерки, които той разкри, целят пет по-малки банки и трима олигарси, но те бяха бързо разкритикувани от британските законодатели като твърде слаби, пише Financial Times.

Джонсън настоя, че има резервни оръжия, включително „да спре руските компании да привличат пари от лондонските пазари или дори да търгуват в паундове и долари“. Тенденциите напоследък обаче предполагат, че подобни заплахи носят по-малка тежест от преди.

Лондон бе мястото, където руските компании набираха средства извън Москва през последните две десетилетия: 39 руски компании са листнали акциите си в Лондон и са привлекли 44 млрд. долара от 2005 г. насам, сочат данни на FactSet.

Зависимостта на Русия от капиталовите пазари в Лондон обаче достига най-ниската си точка. От 2014 г. насам – и след пика на бума при суровините – само три компании са се листнали във Великобритания: компанията, добиваща злато „Полюс“, енергийната група „Ен+“ и дискаунт веригата Fix Price.

Наложените британски санкции като част от международния отговор срещу анексирането на Крим през 2014 г. сложиха спирачка и на руската активност.

Между 2010 и 2014 г. са били сключени 44 сделки с акции и дълг на капиталовите пазари в Лондон, привличайки 26 млрд. долара, сочат данни на Dealogic. В седемте години оттогава насам сделките са били 43, но са привлекли само 8 млрд. долара, а през тази година не е имало нито една.

Макар и да са доста по-малко спрямо рекорда си, 24 руски компании все още са листнати в Лондон с обща стойност от около 515 млрд. долара. Книжата на повечето, включително „Ен+“ и „Полюс“, се търгуват като глобални депозитарни разписки в системата International Order Book (IOB) на Лондонската фондова борса. Русия държи най-големия брой компании в системата IOB.

С акции на компании като Сбербанк“ - най-голямата руска банка, и енергийни групи като „Газпром“ и „Лукойл“ миналия месец са били направени сделки за над 1 млрд. долара, което е повече в сравнение с много компании от FTSE 100.

С нагнетяване на напрежението оборотът по руските акции е нараснал с 66% миналия месец в сравнение с януари 2021 г., а сделките на стойност 7 млрд. долара представляват три четвърти от цялата търговия.

Великобритания наистина има опции, с които да продължи напреди. Затегнатите регулации през 2018 г. дават на правителството по-големи правомощия едностранно да действа във всяка сфера на британската финансова система, включително платежните мрежи и депозитарите на ценни книжа, където се държи твърдата валута като долари и евро за уреждане на сделки. Повечето регулации имат за цел да гарантират, че банкери и брокери не могат да правят бизнес с юридически и физически лица под прицел.

Комисията по външни въпроси през 2019 г. призова правителството да „закрие пералнята“, което ще сложи край на потока на т.нар. мръсни пари, които се изпират в Лондон.

По-рано този месец Великобритания разшири правомощията си, за да постави на прицел компании и институции „извършващи бизнес в сектори от стратегическо значение за правителството на Русия“, а списъкът включва енергетика, миннодобив, отбрана, IT, финансови услуги и химическа индустрия.

Мнозина в Ситито са станали по-внимателни през последните седмици. Инвестиционните банки обсъждат експозицията си и как системите им ще преминат през потенциалната пазарна волатилност. Фондовите мениджъри пренасочват поетия риск към други места.

„Личната ми позиция е много внимателна от миналия декември – края на ноември“, казв Джиамполо Исолани, ръководител на инвестиционните решения за развиващите се пазари във фондовия мениджър Amundi, който свива позицията си към руските активи през последните седмици. „В по-ниска позиция сме, отколкото преди месец“.

Ако бъдат наложени по-широки санкции, които ще забранят на британски, американски и европейски граждани да инвестират в руски компании, съставителите на индекси като MSCI International и FTSE Russell могат да изтрият санкционираните ценни книжа от индексите с няколко дни предизвестие. Фондовият мениджър Abrdn оценява, че над 20 млрд. долара могат да изтекат от руски акции, ако бъдат наложени мерки – сериозна сума, но не и в сравнение с над 7 трлн. долара, измерени спрямо самия индекс MSCI EM.

Abrdn заяви, че позициите по руските ценни книжа са равно разпределени между Лондон, Ню Йорк и местния пазар в Москва. „Ако се върнете назад едно десетилетие, щяхме да имаме много повече депозитарни разписки, тъй като местният пазар не предлагаше много“, казва Уилям Шолс, инвестиционен директор за развиващите се пазари в Abrdn.

Може да се наложи Великобритания да балансира желанието си за по-широки и по-тежки санкции, без да засегне обикновените инвеститори, докато в същото време се опитва да покаже, че капиталовите ѝ пазари са отворени за бизнес от цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
deiveli
преди 2 години
Полезни са , и си свършиха работата. Руснаците от 2014 се подготвят и сега са по-готови от джeндърите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нищо, нищо, добре са дошли. А и нали били полезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
deiveli
преди 2 години
С две думи няма кого да санкционират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още