IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оспорвани избори в Словения - управляващата партия може да падне от власт

Янез Янша залага на икономическия растеж на страната и подкрепата за Украйна, за да спечели парламентарния вот

10:50 | 24.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Янeз Янша. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Янeз Янша. Снимка: Bloomberg LP

Постът на дясноцентриския премиер на Словения Янез Янша се клати в оспорваната битка с опозиционната лявоцентриска партия "Движение Свобода" , оглавявана от Роберт Голоб, в парламентарния вот днес (24 април) пише Bloomberg.

Голоб е бивш ръководител на държавната енергийна компания GEN-I. В програмата си той залага на зелената икономика, енергийната независимост и обществено здравеопазване, както и социално устойчива политика.

По време на своята предизборна кампания Янша се опита да се фокусира върху подкрепата за Украйна, за да привлече избиратели. Той беше един от първите западни политици, който посети Киев, придружен от своите колеги от Чехия и Полша. Неговата кариера е маркирана от обрати - от марксист към крайнодесен популист, лежал в затвора по време на социализма, както и след 2013 година заради обвинения за корупция, пише още Bloomberg.

В ЕС внимателно следят партията на Янша заради натиска върху гражданското общество, обществените медии и съдебната система. В доклад на американската фондация Freedom House например се посочва, че Словения е една от страната, в която през миналата година бележи спад в спазването на демократичните стандарти.

Но в същото време словенската икономика записа ръст от 8,1%, безработицата се понижи до 4,7%, а средната месечна заплата в страната е 1360 евро, сочат данните на Международния валутен фонд (МВФ). Янша посочва в свой плюс и множеството инфраструктурни проекти, които се реализират в страната.

Bloomberg посочва, че въпреки добрите икономически резултати, в последните две години словенците излизат на протест почти всяка седмица с искания за защита на демокрацията. Правителството на Янша ограничи средствата за обществените медии, даде повече власт на полицията и е обвинявано в корупция. Голоб коментира по време на предизборен дебат, че хората смятат, че Словения е полицейска държава, в която управлява диктатура, с помощта на сълзотворен газ и водни оръдия.

Опозицията обвинява управляващите и за управлението на пандемията от коронавируса, грешните послания, които отказаха много хора да се ваксинират и това доведе до голям брой починали. 

Около 1,7 млн. словенци имат право да гласуват за 90-те места в парламента в Любляна. Според последните анкети се очаква седем партии да влязат в парламента. Дори и да няма мнозинство "Движение Свобода" може да направи коалиция с други опозиционни партии, но историята показва, че подобно правителство може да бъде много нестабилно, допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още