IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото правителство на Швеция се изправя пред сериозни предизвикателства

Подобно на повечето им глобални партньори, Швеция и нейните съседи рискуват да изпият „токсичен коктейл“ от бързо растящите разходи за живот и резкия ръст на лихвите

17:30 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Улф Кристерсон, лидер на Умерената партия, говори на събитие на партията на 12 септември в Стокхолм. Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Улф Кристерсон, лидер на Умерената партия, говори на събитие на партията на 12 септември в Стокхолм. Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Швеция е на прага на смяна на властта, като отхвърля управляващите социалдемократи и ги заменя с дясноцентристки опозиционен блок, показва преброяването след вота, което почти е достигнало до финалната права.

Преднината на хлабавия опозиционен блок, воден от Улф Кристерсон от Умерените, с участието на националистическите Шведски демократи, обаче е тясна, със само 1 място в парламента, пише Bloomberg.

Премиерът Магдалена Андершон все още не е признала поражението си. Окончателният резултат се очаква да бъде обявен в сряда.

Най-голямата скандинавска страна променя курса точно когато въздействието на войната на Русия в Украйна отеква в цяла Европа заради ръста на цените на енергията. Това подхранва инфлацията и подкопава стандарта на живот, като предвещава рецесия и спад на цените на имотите.

Централната банка на Швеция започна да повишава лихвите и се очакват и още увеличения.

Подобно на повечето им глобални партньори, Швеция и нейните съседи рискуват да изпият „токсичен коктейл“ от бързо растящите разходи за живот и резкия ръст на лихвите. Това ще преобърне жилищните им пазари, коментира Хелге Педерсен, главен икономист на групата Nordea.

Ето някои от основните предизвикателства, пред които ще се изправи новото правителство, когато поеме властта.

Енергийна криза

В Швеция енергийният шок, който удря домовете и предприятията в цяла Европа, се усеща особено тежко заради рекордните разходи на домакинствата. Същевременно Северна Швеция е най-големия износител на електроенергия в региона за първото полугодие заради потоците на електроенергия към съседните страни.

Усещането за предстояща криза е дълбоко след десетилетия на стабилни и ниски цени на електроенергията. В отговор партиите обещаха да защитят потребителите от най-лошите последици.

В по-дългосрочен план Швеция ще има огромни енергийни нужди, докато преминава към икономика без изкопаеми горива. Страната има мащабни планове за производство на батерии за електрически превозни средства, както и стомана, произвеждана без изгаряне на въглища.

Ядрената енергия се превърна във възпламенителна точка в предизборната кампания, тъй като дясната опозиция обеща да подкрепи новите централи и обвини правителството на Андершон за спирането на старите реактори.

Пазар на труда

Въпреки устойчивостта на цялостната икономика на Швеция, безработицата сред младите хора и тези с имигрантски произход нарасна по време на пандемията. Този удар по пазара на труда остава едно от ключовите предизвикателства, върху които организации като Международния валутен фонд призовават страната да се съсредоточи.

Докато Швеция намали имиграцията наполовина от пика през 2016 г., Шведските демократи сигнализираха, че ще се опитат изцяло да спрат имиграционния поток, както и ще връщат мигранти дори и в страни с военни действия, например Сирия.

„Нарастващите националистически настроения в цяла Европа придобиха известна сила в шведската политика и в случай на потенциално дясно коалиционно правителство ще има значителни промени в имиграционната политика. Това, от своя страна, ще задържи разширяващия се набор от налични работници в Швеция и ще намали въздействието върху пазара на труда в бъдеще“, коментира в тази връзка Селва Бахар Базики, икономист от Швеция и Турция, за Bloomberg Economics.

Пазар на имоти

Въпреки че облаците, които се струпват над пазара на имоти в Швеция, бяха до голяма степен пренебрегнати по време на изборите, следващото правителство ще трябва да се справи с нарастващия гняв на избирателите от прогнозирания спад на цените на жилищата.

Икономистите очакват цените на жилищата да паднат с до 20% от пика, достигнат по-рано през пролетта. Тази година вече се наблюдава спад от около 8% на национално ниво.

В същото време разходите по кредитите на получателите на ипотеки може скоро да се удвоят, тъй като Riksbank продължава с агресивния си кръг от повишения на лихвените проценти в лицето на растящите темпове на инфлацията.

Засега основното безпокойство е ефектът върху потреблението, а не сривът, който би отекнал в банковия сектор. Тъй като домакинствата се сблъскват със спад на реалните доходи заедно със стойността на жилищата, очакванията са те да затегнат кесиите до степен, която може да доведе до свиване на най-голямата скандинавска икономика през следващата година.

Друга област на безпокойство за бъдещия министър на финансите е множеството компании за имоти с висока задлъжнялост, които сега са изправени пред значително по-високи разходи за рефинансиране. Riksbank и финансовият надзор вече предупредиха, че секторът на бизнес имотите представлява заплаха за финансовата стабилност на Швеция и може да повлияе на кредитните портфейли на банките.

Инвеститорите са уплашени и правителството ще трябва да следи отблизо тези наемодатели, които осигуряват критична социална инфраструктура, като училища и болници.

Фискална предпазливост

Подобно на скандинавските си съседи, икономиката на Швеция се справи по-добре от много други по време на пандемията поради относително голямата си зависимост от износа, стабилните публични финанси, поддържащи силна мрежа за социална сигурност, и цифровия напредък.

Все пак, при свиването на разходите за живот и задаващата се рецесия, следващото правителство ще трябва да маневрира умело, за да намери баланс между облекчаването на бремето за домакинствата и избягване разпалването пламъците на инфлацията.

В същото време са необходими инвестиции, за да се подкрепи социалният сектор и правоприлагането, както и отбраната, и да се финансира стремежът към икономика с нетни нулеви емисии до 2045 г.

Докато държавният дълг на Швеция от по-малко от 35% от брутния вътрешен продукт означава, че има място за увеличаване на разходите, настоящите правила предвиждат, че страната трябва да генерира излишък през бизнес цикъла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още