IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ считат за възможно Русия да използва ядрени оръжия 

При ракетно нападение срещу конвой от цивилни автомобили в южния украински град Запорожие са загинали 30 души. Киев и Москва се обвиняват взаимно

08:07 | 01.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. Снимка: Ron Sachs/CNP/Bloomberg
Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. Снимка: Ron Sachs/CNP/Bloomberg

Почти седем месеца след началото на нападението срещу Украйна Русия анексира четири територии в източната част на страната. Лидерът на Кремъл Владимир Путин подписа споразуменията, с които се подпечатва анексирането на частично окупираните области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон. Анексирането не е признато в международен план. В отговор украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще подаде молба за ускорено присъединяване към НАТО. Междувременно в южния украински град Запорожие цивилна колона от автомобили беше обстрелвана с ракети. Според украински и руски източници са загинали 30 души. И двете страни се обвиняват взаимно в нападение срещу конвоя. А САЩ смятат, че е възможно Москва да ползва ядрени оръжия във войната. 219-ият ден от войната накратко.

САЩ не изключват Русия да използва ядрени оръжия 

САЩ смятат, че е възможно Русия да използва ядрени оръжия във войната в Украйна, но понастоящем не виждат признаци за предстоящо такова нападение. Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че съществува „риск" лидерът на Кремъл да обмисли подобна атака, като се има предвид „ядреното дрънкане на саби" на руския президент Владимир Путин.

Същевременно Съливан подчертава: „В момента не виждаме доказателства за предстоящо използване на ядрени оръжия". Главният съветник на американския президент Джо Байдън по въпросите на политиката за сигурност добави, че САЩ са дали на Русия да разбере какви ще бъдат „последствията" от използването на ядрени оръжия. Съливан заяви също, че силите на САЩ в Европа са подготвени за всички възможни сценарии. Той се позова на увеличаването на американските войски през месеците на войната в Украйна. 

Външнополитическият съветник на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк също предупреди за възможността за използването на ядрени оръжия в Украйна. „С оглед на вътрешната паника в Руската федерация и нарастващите военни поражения рискът от използване на ядрено оръжие се увеличава", казва Подоляк пред вестник Bild. Напускащият посланик на Украйна в Германия Андрий Мелник също вижда подобна опасност. „Особено сега Германия - в солидарност с всички западни съюзници - трябва най-накрая да действа превантивно и да постави ясен ултиматум на тиранина от Кремъл", каза той пред вестника.

Путин подписа документите за анексирането на украински територии

Руският президент Владимир Путин подписа договорите за анексирането на четирите територии в Украйна, окупирани от собствените му войски. Жителите на Херсон, Донецк, Луганск и Запорожие са руски граждани с незабавен ефект - "и завинаги". Той добави, че страната му е готова да се върне на масата за преговори. Въпреки това анексираните територии няма да бъдат обсъждани с Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че отказва да възобнови преговорите, докато Путин е начело на Кремъл.

Путин празнува на Червения площад

След анексирането Путин отпразнува действията си в нарушение на международното право на Червения площад в Москва. Путин призова хиляди хора, някои от които развяваха руски знамена, да извикат "ура" – „за да чуят гласа на Червения площад на хиляди километри от тях". По отношение на анексираните украински територии Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон Путин каза още: „Русия отваря не само вратите си, но и сърцето си. Добре дошли у дома!". Заедно с четиримата окупационни лидери на засегнатите райони той изпя руския химн. Путин по време на празненствата на Червения площад. Снимка: EPA/MAKSIM BLINOV/SPUTNIK Путин по време на празненствата на Червения площад. Снимка: EPA/MAKSIM BLINOV/SPUTNIK

ЕС: Не признаваме незаконни анексии

Лидерите на държавите от ЕС отхвърлиха руската анексия като незаконна. В изявление те заявиха: „Тези решения са нищожни и не могат да имат никакъв правен ефект.“ Русия излага на риск глобалната сигурност, е мнението на ЕС. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди фалшивите референдуми и анексирането.

Столтенберг вижда слабост в заплахите на Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече руските анексии „незаконни". „Съюзниците от НАТО не признават нито една от тези територии за част от Русия и няма да го правят и в бъдеще", заяви норвежецът. Той нарече неотдавнашните заплахи на Русия и частичното мобилизиране на войски сигнал за слабост. Президентът Путин мобилизира още стотици хиляди войници и се впусна в безотговорно ядрено дрънкане на саби, каза той. „Нищо от това не показва сила. Това показва слабост". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция на 30 септември.  EPA/OLIVIER HOSLET Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция на 30 септември. EPA/OLIVIER HOSLET

Столтенберг подчерта, че това е признание, че войната не върви по план и че Путин се е провалил напълно в стратегическите си цели. В петък следобед Путин засили опасенията за ядрен удар от страна на Русия. Отсега нататък, каза той, Русия ще разглежда военните удари в анексираните територии като нападения срещу собствената си територия. Той повтори заплахата да реагира „с всички налични средства".

САЩ обявяват нови санкции срещу Русия

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия. Наказателните мерки са насочени и срещу други руски държавни служители, членове на техните семейства и военни. Списъкът включва стотици хора, а също и компании. Президентът Джо Байдън заяви: „Съединените щати осъждат днешния измамен опит на Русия да анексира суверенна украинска територия“.

Украйна кандидатства за ускорено присъединяване към НАТО

Относно молбата за ускорено присъединяване към НАТО Зеленски заяви: „Всъщност ние вече сме поели по пътя към НАТО. Днес Украйна отправя искане да го направи и де юре". Генералният секретар на НАТО Столтенберг подчерта след молбата на Украйна за членство политиката на отворени врати на Алианса. „Неведнъж сме заявявали, че вратата на НАТО остава отворена", каза норвежецът. По принцип предварително условие за присъединяване към НАТО е страната кандидатка да не е въвлечена в международни конфликти и спорове за гранични демаркации. Украйна беше нападната от Русия на 24 февруари и оттогава се защитава от агресивната война.

Финландската граница е затворена за руски туристи. Норвегия е разтревожена

Финландия затвори границата си за руски туристи в петък вечерта. Както показват кадрите на телевизионния канал Yle, седем автомобила и един мъж на велосипед преминават границата на граничния пункт Ваалимаа в 0:02 ч. Тогава бариерата пада. Това е исторически момент за Финландия, която има сложна история с Русия. Норвегия обяви, че ще следи по-внимателно границата си с Русия.

30 загинали при обстрел на конвой от цивилни автомобили

Според украински източници при ракетно нападение срещу конвой от цивилни автомобили в южния украински град Запорожие са загинали 30 души. По данни на полицията други 88 души са били ранени. Губернаторът на областната администрация на Запорожие Олександър Старух обвинява руските войски за нападението. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Една от жертвите при обстрела в Запорожие. Снимка:  EPA/ATEF SAFADI Една от жертвите при обстрела в Запорожие. Снимка: EPA/ATEF SAFADI

На снимките се вижда кратер и повредени автомобили. Хора лежат в локви кръв до автомобилите, други седят премазани зад волана - мъртвите са покрити импровизирано с кърпи. Помощници се опитват да успокоят разплакана жена, както се вижда на кадри. Ръководителят на руската окупационна администрация на Запорожка област Владимир Рогов пък обвинява украинските войски в канала си в Telegram, че са стреляли по конвоя.

Експлозиите в Балтийско море се равняват на "взривни заряди от по няколко 100 килограма"

Според датски и шведски експерти течовете от газопроводите „Северен поток" са причинени от експлозии под вода с „вероятно взривен заряд от няколкостотин килограма". Това съобщиха двете скандинавски страни в рамките на Съвета за сигурност на ООН преди извънреден дебат.

ЕС се споразумя за данък върху печалбата заради високите цени на енергията

Предвид високите цени на енергията държавите от ЕС се споразумяха за спешни европейски мерки за икономии на електроенергия и за финансиране на помощи. Министрите постигнаха съгласие, че в бъдеще енергийните дружества ще трябва да предават част от печалбите си от кризата на държавата, както обяви чешкото председателство на Съвета на ЕС. Тези пари ще бъдат използвани за облекчаване на потребителите. Споразумението все още трябва да бъде официално потвърдено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Умницата Лиз Трас заплаши Русия с ядрено унищожение. А забрави, че за Микробритания й стигат три по-големи ракети. А Русия им е приготвила 12.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Срешу терористичната държава ФфАаЩщ най-вразумяващо ще е да се пуснат няколко цунами по 500 метра височина. И пълно унищожаване на всички ядрени централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Оф, какво се случи с акции на Газпром... неизбежна тъга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Руснаците прос.Ти в Европа сте гости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още