IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три начина за разчитане на дебата за деглобализацията

Може би сме свидетели не на обръщането й, а на продължаване на някои аспекти на познатия модел, само че с фундаментално различни предпоставки

09:40 | 05.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С напредването на 2023 г. светът на икономическите анализи и коментари е белязан от разминаване между дискурс и данни. От една страна се говори трескаво за деглобализация и икономическо отделяне, докато от друга статистиката показва инерционна приемственост в търговските и инвестиционните модели.

Има поне три начина за тълкуване на това противоречие, пише редакторът на Financial Times Адъм Тууз.

Вариант първи: можете да се придържате към старата религия, че икономиката винаги побеждава. В който случай отхвърляте приказките за деглобализация като журналистически шум. Тази развенчаваща позиция носи усещането за емпиризъм и здрав разум. Но за да поддържате тази гледна точка, всъщност трябва да вярвате в много неща, главното сред които е, че администрацията на Байдън не мисли това, което казва.

Ако вземете Вашингтон на сериозно, трудно е да избегнете заключението, че каквото и да ни казва статистиката за текущото състояние на нещата, САЩ са решени да преразгледат световната икономическа система. Те възнамеряват отново да дадат приоритет на местното производство и да отговорят на историческото предизвикателство, породено от възхода на Китай. Ако има нещо, за което разделената Америка е на едно мнение, това е необходимостта да се противостои на Китай.

Възприемането на тази гледна точка ви води към втория вариант: вместо статуквото да се запази, ние сме на прага на нова историческа епоха, нова студена война. И това не е студената война от ерата на разведряването. Във Вашингтон тези дни дори съвместното съществуване с воден от комунистическата партия Китай е предмет на дебат.

Номинално това е сценарий на конфронтация с високи залози, който засенчва всеки друг приоритет. През последните седмици имаше опити за деескалация – първо срещата между Си Дзинпин и Джо Байдън по време на събитие на Г-20, след това мирното присъствие на Китай в Давос. Но тези ходове не предвещават връщане към обичайния бизнес.

Вместо помирение и повторно сближаване, екипът на Байдън предлага нещо много по-странно. Те настояват, че не искат да спрат икономическото развитие на Китай, а само да ограничат всяка китайска технологична област, която може да оспори американското превъзходство.

Как би трябвало да сработи това може само да се гадае. Но в своята странност то сочи към интерпретативна опция номер три – че сме свидетели не на обръщане на глобализацията или на пълномащабно икономическо отделяне, а на продължаване на някои аспекти на познатия модел, само че с фундаментално различни предпоставки.

Бъдеща световна икономика може да бъде съставена от мозайка от антагонистични коалиции, разделени от повече или по-малко видими завеси върху данните. Държавите, които разполагат с ресурсите, ще стартират национални политики като Закона за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ, който съчетава зелената индустриализация и „купувайте американското“ с антикитайска позиция и натиск за приятелски вериги на доставки. Това че IRA предизвика скандал с Европа и Южна Корея, не е бъг, а характеристика.

Може би предвестник на бъдещето е ситуацията с ваксините срещу Covid: САЩ провеждат операция „Светкавица“; европейците се опитват да сключат сложна сделка, която включва износ за останалия свят; Индия е производствен център; Китай има неадекватно национално решение; а една трета от световното население е изключено напълно.

Може да свиете рамене и да попитате дали тази смесица от геополитика, икономически национализъм и случайна пандемия е наистина нова. Не е ли просто историята, каквато винаги сме я познавали - непредсказуема и кръвожадна? Но ако кажем това, предаваме „играта“. Обещанието на глобализацията, както бе разбирано от 90-те години насам, беше именно, че тя ще възвести нова ера. Така че да признаем не само че множество неочаквани и разнообразни шокове разстройват световната икономика, но и че те се умножават и стават по-интензивни, всъщност означава да признаем фундаментално разочарование от очакванията.

Докато привържениците на обичайния бизнес декларират, че все още е валидна репликата на Бил Клинтън „Икономиката, глупако!“, а новите воини на студената война се обединяват около знамето на „демокрация срещу автокрация“, третата позиция е изправена пред объркващата реалност, вида объркване, отбелязвано от термин като „поликриза“.

Поликризата има своите критици и на Давос 2023 рискуваше да се превърне в нещо като клише. Но като лозунг тя служи на три цели. Първо, регистрира непознатото разнообразие от шокове, които връхлитат това, което преди е изглеждало като утвърдена траектория на глобалното развитие. Второ, настоява, че това съвпадение на шокове не е случайно, а кумулативно и ендогенно. И трето, чрез циркулирането си тя отбелязва момента, в който бичата самоувереност относно способността ни да дешифрираме бъдещето или скорошната история започва да изглежда едновременно повърхностно и анахронично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: scott... Ами то от около 5.000г е така , всеки който е произвеждал(стоки)/правел(услуги) нещо читаво го е разменял с нещо от други хора ... :))) ... В момента си свидетел , как чайниците от поднебесната кинкалерия , които разменят ефффтиният си труд за технологии , и ползват това като средство за натиск , ще се разделят със западните технологии и знания и ще поемат по собственият си път ... а един занулен самозабравил се детеубиец ще му натикат в гърлото всичките ракети ... няма драми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 1 година
стратегическо и ТЕХНОЛОГИЧНО ПРЕДИМСТВО над соцлагерът. Жертваш локални бизнеси на твоите хора, но ПИЧЕЛИШ ПРЕДИМСТВО НАД ВЛАГЪТ.Сега, днес, има НОВИ ВИСОКИ БАРИЕРИ, ПОВСЕМЕСНА БЮРОКРОЦИА, ВРАЖДЕБНОС И НЕДОВЕРИЕ. НЕМА НИЕ И ТЕ.Уж сме "ние", ама кат настъпиш бюрокраси в "ние" и се заемат вътрешни контрапозиции. КРАЙ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА И ПЕЧАЛБИТЕ ЖТ НЕЯ. ВОЪНАТА ПОЧНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 1 година
До: zelka007ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА не е вериги на производство! Започва от ПРОСТАТА ИДЕЯ на един американец - първи губернатор на победена Япония след ВСВ: защо сички СЪЮЗНИЦИ да произвеждаме сичко? Нека махнем всички търговски и бюрократични БАРИЕРИ между съюзниците. ТАКА СЕКИ, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА НЕЩО ЧИТАВО ЩЕ ГО ПРОДАВА НА ВСИЧКИ ОТ НАС. Читавите продукти и производства ще ИЗПЛУВАТ, а нечитавите ше умрът заради СВОБОДНАТА КОНКУРЕНЦИЯ. Защо се е приемо това? Щото СЪЮЗНИЦИТЕ са осъзнали, че така зимат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: scott... Напротив !! Аз мисля , че в момента си свидетел на действителната глобализация , а не на концентрацията на производствените вериги ... :))) ... Всякакви производства започват да се "разпиляват" по света , а не както досега се концентрираха повече от 30г в Поднебесната империя ... Така както си бил свидетел на опит за концентрация на добивна промишленост в калната 1/8 от земната суша , сега си свидетел как се "разпилява" по различни дестинации ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
scott
преди 1 година
Глобализационът свърши! Окончателно и безвъзвратно. След провалът на политиката "всеки има дял" заради безгранична алчност и модела количествени улеснения /имат достъп до пърите само нашите хора, а останалите ги крадем и чрез промената на правилата/ ше има бум. Повтарям: пътя на воинат победи пътят на търовецът. Не само студена, топла война ше има. до пълно изтребление. Търгувайте си. Изобщо не пречите на разгара на бойнет действие по светот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още