IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският президент Джо Байдън пристигна на изненадваща визита в Киев

В Украйна е обявена въздушна тревога заради вдигнати руски МиГ-ове

12:12 | 20.02.23 г. 20
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Американският президент Джо Байдън анонсира нов пакет военна помощ за Украйна по време на своя изненадваща визита в украинската столица Киев. В него са включени боеприпаси за HIMARS, системи Javelin, боеприпаси, противотанкови системи и системи за въздушно управление, на стойност около 500 млн. долара, коментира той по време на брифинг с украинския си колега Володимир Зеленски. Байдън коментира и ангажимент за доставката на повече от 700 танка, както и бронирани машини и артилерийски снаряди за Киев.

Зеленски посочи от своя страна, че преговорите са "много ползотворни" и посещението на Байдън ще има "отражение на бойното поле и плановете за освобождение на страната". "Обсъдихме и въпроса за далекобойни ракети и оръжие, което преди не е доставяно на Украйна", каза още украинският лидер. Той допълни, че с американския президент са обсъдили още и темите за трибунала за военни престъпления срещу Русия, както и формулата за мир от 10 точки на Украйна, които включват на първо място изтеглянето на Русия от всички окупирани зони в Украйна, включително и Крим.

По-късно през тази седмица мирният план на Украйна ще бъде дискутиран и в ООН, анонсира още Зеленски. Генералната асамблея на организацията ще гласува резолюция по повод една година от началото на пълномащабната война. 

Връщайки се една година назад, Джо Байдън коментира, че много добре помни първите минути от нападението на Русия, когато Зеленски го е помолил да призове лидерите на света да подкрепят Украйна. "Една година по-късно Киев устоява, Украйна устоява, демокрацията устоява. САЩ стои зад вас, светът стои зад вас", каза американският президент и допълни: "Няма да забравя как ми казахте, че чувате взривове в задния си двор".

В началото на визитата на Джо Байдън в Украйна беше обявена въздушна тревога. Кадри на телевизия "1 + 1"  показват Байдън и неговия украински колега Володимир Зеленски на Михайловския площад в Киев на фона на сирените, предупреждаващи за опасност от ракетни удари. 

Системите в украинската столица се включиха, след като Русия вдигна бомбардировачи МиГ-31, които се намират в Беларус. В цялата страна има предупреждения за ракетни удари. Тези самолети са въоръжени с ракети "Кинжал", които не могат да бъдат прихванати от ПВО на Украйна. При вдигането на такъв самолет в Украйна се обявява въздушна тревога, уточнява УНИАН.

"Добре дошъл, президент Джо Байдън. Вашата визита е изключително важен знак за подкрепа към украинския народ", написа в своя профил във Facebook Володимир Зеленски.

По време на протоколните кадри преди двустранната среща на двамата лидери Зеленски отново коментира подкрепата, която оказва американския президент за страната му. "Смятам, че би било изключително важно да не оставяме никакво съмнение, че САЩ подкрепят Украйна във войната ù срещу бруталната агресия“, заяви от своя страна Байдън, цитиран от Офиса на украинския президент. 

По-късно през седмицата САЩ ще обявят и допълнителни санкции срещу Русия и руския елит. След това Байдън ще отпътува към Полша, където ще разговаря с президента Анждей Дуда, както и с други западни съюзници, допълват още от Белия дом.

Очакваше се Джо Байдън да пристигне на посещение в Полша на 21 февруари и се коментираше, че при това положение вероятно ще се срещне и с украинския президент Володимир Зеленски. За кратко Зеленски сложи край на тези коментари, обяснявайки, че не е получил покана да отиде в Полша.

През декември украинският президент беше в САЩ. Това беше първата му визита извън Украйна от началото на войната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Кой е президент и кой бомж? Труден въпрос, нъл тъй? === https://politikus.info/uploads/posts/2023-02/1676906399_2023-02-20-16.12.53.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: wart преди Байден да дойде са звъннали на Русия да ги информират за посещението му... що не му пратихте един С-300 като е престъпник, а ? що ги разменяте тия фашисти от заовстал, а ? Що късия дето уж воюва със САЩ не го изтрещя, на крака му дойде,а? Или викаш, ти си редко тъъъъп, като орка и тиквата и тактично ще се направиш че не си го прочел това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 9
wart
преди 1 година
Престъпникът убиецът винаги се връща на местопрестъплението. Този изкуфял престъпник терорист -- лично е утвърдил взривяването на двата газопровода--- преди 9 години заедно със сина си измъкна от Украйна милиони долара назначиха хора които ще им служат вярно и покорно. За 8 години финансираха и въоръжиха Украинската армия за да може да воюва срещу Русия..Същият подкрепейки фашисткит *** --бандеровците дойдоха на власт и избиха хиляди не вин граждани на Луганск и Донецк .Сега заедно с нар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: 0pk ама ти не си евроатлантик... бсиии всички ли от *** сте с шизофренияя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 26
Nuclear man
преди 1 година
Още ли има останали миризливи ва_тенки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 20
0pk
преди 1 година
Много се кефя да чета истеричния квич на полезните форумни евроатлантици. Толкоз напън в куп постове, за да не кажат нищо. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: V.At. още по лесно става в посоля, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
V.At.
преди 1 година
Колко лесно става всичко в Интернет. Руската империя се разпада, Киев е превзет. Като във филми на Марвел в следващия епизод умрелите възкръсват, Доброто побеждава и всички си пият коктейла на Карибите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 27
khao
преди 1 година
До: Tikva007 не безработни, глууупаци и безделници не се обяснявам... :):) на които представата им за света идва от холивудски и московски филми... я кажи глууупако, загря ли руската армия и кога ще превземете тоя Бахмут, дето се мъчите от 9 месеца там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
От новинарските сайтове в България и Европа виждам, че Рашките са загубли около 200к войници. Къде можем да видим Украинците колко са загубили за да си правим някакви изводи, каквито и да са те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още