IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за независимост в Шотландия намалява, но още е тук

Оставката на Стърджън намали подкрепата за партията ѝ и за отцепването от Великобритания

14:49 | 26.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2014 година 55% от шотландците гласуваха с "да" в референдума дали да останат част от Великобритания. Последва Brexit и настроенията за независимост от Обединеното кралство и влизане в ЕС се увеличиха.Сега подкрепата за отцепването изглежда понамаляла - стикерите с "Да", които символизираха желанието за независимост, са рядкост, но все още се виждат, пише Bloomberg.

Според статистически данни резултатите при допитване днес биха повторили тези през 2014 година, макар че много шотландци да не споделят открито за кой лагер са. За много тях темата дори е вече досадна. "Никой не иска да чува едно и също нещо отново и отново", смята Марк Блеър от консултантската Effectivenow, базирана в Единбург. Според него хората вече искат малко сигурност и стабилност.

 Вероятно и изненадващата оставка на първия министър Никола Стърджън ще промени нагласите. Тя се смяташе за един от най-обещаващите политици в Обединеното кралство. Нито един от тримата сочени за неин наследник в партията - здравният министър Хумза Юсаф, финансовият министър Кейт Форбс и бившият мининстър Аш Регън, нямат същата харизма.

Според социологическите проучвания оттеглянето на Стърджан намали подкрепата за паритията ѝ - Шотландската национална партия, заедно с желанието за независимост. Според анкетата на Redfield & Wilton Strategies дори и сред електората на Шотландската национална партия независимост на Шотландия е едва третата причина за избора на политическа партия, оставайки назад зад развитието на икономиката и здравната система.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението е под средното за Великобритания, а в повечето части от Шотландия доходите са под средните, сочи още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още