IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическите фронтове в Европа и Азия имат тревожен паралел с 30-те години

Тогава Германия и Япония бяха недоволни от световния ред, сега това са Русия и Китай

17:01 | 31.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин. Снимка: Contributor/Getty Images
Китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин. Снимка: Contributor/Getty Images

Докато Си Дзинпин биваше посрещан с голяма помпозност и церемонии в Москва, Фумио Кишида беше на 800 км разстояние в Киев.

Фактът, че президентът на Китай и министър-председателят на Япония направиха едновременни и конкурентни посещения в столиците на Русия и Украйна, подчертава глобалното значение на войната в Украйна. Япония и Китай са яростни съперници в Източна Азия. И двете страни разбират, че борбата помежду им ще бъде дълбоко повлияна от изхода на конфликта в Европа.

Този квази боксов мач между Китай и Япония заради Украйна е част от по-широка тенденция. Стратегическите съперничества в евроатлантическия и индо-тихоокеанския региони постепенно се припокриват. Очертава се нещо, което все повече прилича на единна геополитическа битка, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахмън.

Посещението на Си в Москва потвърди това, което професорът от Харвард Греъм Алисън нарича „най-значимия недеклариран съюз в света“ – руско-китайска ос, която се простира през евразийската суша. Москва и Пекин се сближават с Иран и също така подкрепиха „легитимните и разумни опасения“ на Северна Корея в съвместното изявление, което публикуваха наскоро.

Срещу руско-китайския съюз е група от демокрации, тясно свързани със САЩ. Тази коалиция се олицетворява от НАТО в евроатлантическата зона и от съюзниците на Америка в Индо-Пасифика, където Япония заема водещо място.

Администрацията на президента Джо Байдън насърчава затягането на връзките между азиатските и европейските съюзници на Америка. Миналата година Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия присъстваха за първи път на среща на НАТО. На нея бе направена стъпка, която изрично посочва Китай като заплаха за „интересите, сигурността и ценностите“ на алианса. Същите четири индо-тихоокеански страни ще присъстват и на срещата в Литва през юли.

Всичко това беше отбелязано с недоволство в Москва и Пекин. Руско-китайското изявление след срещата на високо равнище изрази „сериозна загриженост относно продължаващото укрепване на военните връзки на НАТО с азиатско-тихоокеанските страни“. То също така изрично осъди Aukus, новия пакт за сигурност между Австралия, Обединеното кралство и САЩ.

Изявлението приписа всички тези ходове на "манталитета от Студената война" на Америка. Но склонността на Си Дзинпин и Путин да виждат САЩ като кукловода зад всичко може да ги заслепява за начина, по който техните действия разтревожиха демокрациите в Европа и Азия.

Скоро ще има вълна от посещения на европейски лидери в Пекин, за да проверят къде Китай наистина стои по отношение на Украйна. Но едва ли Си ще предложи на лидерите на Франция и Европейската комисия нещо повече от топли думи.

Японското правителство вижда нападението на Путин срещу Украйна като доказателство, че авторитарните сили маршируват. То се опасява, че руска победа в Украйна може да насърчи Китай в азиатския регион. Както каза Кишида по време на пътуване до Великобритания миналия май: „Украйна може да бъде Източна Азия утре“.

По-рано тази година Япония обяви увеличение на разходите си за отбрана с една четвърт. Посещението на Кишида в Украйна беше драматична стъпка за Токио: за първи път от 1945 г. японски премиер посети зона на военни действия.

Появата на два съперничещи си глобални блока предизвика неизбежно говорене за нова студена война. Има ясни отзвуци от този конфликт - руско-китайски съюз отново се изправя срещу водена от САЩ коалиция от демокрации, докато голяма група от необвързани нации, сега наречени "глобален юг", гледа отстрани.

Съществува обаче още по-мрачен исторически паралел, който е по-убедителен – а именно, такъв с нарастването на международното напрежение през 30-те и 40-те години на миналия век.

Тогава, както и сега, две авторитарни сили - една в Европа и една в Азия - бяха дълбоко недоволни от световния ред, който смятаха за несправедливо доминиран от англо-американските сили. През 30-те години недоволните нации бяха Германия и Япония. Вестник „Асахи“ обобщи официалната гледна точка в Токио, когато се оплаква през 1941 г., че САЩ и Обединеното кралство налагат „система на световно господство въз основа на англо-американските възгледи за света“. Съвременни версии на това оплакване сега се правят редовно по руската държавна телевизия или в китайския Global Times.

В книгата си „Съдбовни избори“ историкът Иън Кършоу регистрира как имперска Япония реагира на избухването на войната в Европа: „Вследствие на удивителните военни триумфи на Хитлер в Западна Европа Япония взе съдбоносните решения за експанзия в Югоизточна Азия, опитвайки се да използва слабостта на държавите там“. Това бързо вкарва Япония във война - не само с Великобритания, Франция и Холандия - но и със САЩ.

Ако Русия на Путин също беше отбелязала „удивителен военен триумф“ и бе превзела Киев за три дни, Си Дзинпин можеше да направи подобни заключения за слабостта на западната сила в Азия и да реши, че е назрял моментът за радикална промяна на световния ред.

Но опасността от плъзгане към глобален конфликт далеч не е отминала. Избухването на войната в Европа, съчетано с нарастването на напрежението в Източна Азия (и усилващите се връзки между тези два театъра), все още имат отчетлив паралел с 30-те години. Всички страни носят отговорност да гарантират, че този път свързаните съперничества в Европа и Азия няма да кулминират в глобална трагедия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 19
khao
преди 11 месеца
абсилюни глууупости, никакъв паралел... ако има някакъв, това е че путин е някво китайско мента на фюрер(хитлер). красноречив знак за качеството на статията е, че нашия форумен идддиот я е харесал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
Tikva007
преди 11 месеца
Е, и още една незначителна прилика - и тогава, и сега американската икономика е в клинична смърт. Тогава - откровено озъбена и фалирала, а сега - интелигентно гримирана от агенцията с финансово-спекулантски боички и здрав военен ковчег за вмириссания трруп от 30 трлн. борч. И отново Европа, Азия и Русия ще димят в руини, докато някой вече прави планове да ги възстановява. А статия, на която още първото изречение е фейк, не си струва четенето. Цялата визита на Си беше повече от тиха и дискретна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още