IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците трябва да могат да инвестират още по-лесно в ДЦК

Това ще доведе до дълбоки промени в банкирането, търговията и финансите

21:12 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една от големите иронии на колапса на Silicon Valley Bank е, че като цяло тя правеше това, което искаме от банките – даваше заеми на продуктивни индустрии и управляваше портфолиото си от активи разумно. SVB отпусна заеми на обещаващи стартиращи компании, като същевременно инвестира своите активи в най-сигурните вложения: ценни книжа на Министерството на финансите на САЩ, пише за Financial Times Робърт Хокит, професор по право в Корнел и бивш съветник в колона на Фед в Ню Йорк и в МВФ.

В продължение на повече от 50 години държавните облигации на САЩ са „златен стандарт“ както на американските, така и на световните финансови пазари. Те никога не изпадат в дефолт и изплащат гарантирана възвръщаемост, доста надвишаваща минималната лихва, която физически лица и фирми получават по своите банкови депозити. Печалбите на банките произтичат от "спреда" между нисколихвените си заеми, тоест клиентските депозити, и по-високодоходните инвестиции, в случая на SVB - ДЦК.

Но всеки бизнес или физическо лице в Америка вече може да инвестира директно в съкровищни ценни книжа чрез достъпни в интернет лични сметки, поддържани в Министерството на финансите. Уместно наречената система TreasuryDirect вече изключва посредниците, като позволява на всеки да открие сметка в министерството за минути. На практика това е електронно банкиране с хазната на САЩ – средство, чрез които личните ДЦК стават част от националните.

Но защо не всички правят това? Мисля, пише авторът, че това се дължи на известна тромавост в дигиталната архитектура на TreasuryDirect - проблем, който министърът на финансите Джанет Йелън би могла да разреши с едно движение на писалката.

Освен необходимостта от социалноосигурителен номер, единствената пречка за функционирането на TreasuryDirect като универсално достъпна платформа за спестявания и плащания в момента е фактът, че за да я използвате, трябва да поддържате и отделна сметка в банка, от която можете да плащате за ДЦК в TreasuryDirect и в която човек може да получи парите си при изкупуването на тези ценни книжа.

Преди три години, когато САЩ търсеха начини бързо да предоставят пари в ръцете на своите граждани, блокирани от Covid-19, се свързах със служители както в Министерството на финансите, така и в Цифровата служба на САЩ (USDS), споделя Хокит. Колко време, попитах, ще отнеме преобразуването на текущата система от достъпни в интернет сметки TreasuryDirect в национална мрежа от достъпни чрез смартфон дигитални портфейли за всички граждани и фирми в Америка.

Отговорът ли? Около три месеца. В рамките на няколко месеца всички американски граждани и фирми могат да имат лихвоносни цифрови спестовни и разплащателни сметки на своите телефони и всички подобни устройства. Тази информация формира основата за плана „Дигитални долари“, който след това разработих, пише авторът – в чест на първата хартиена валута на нашата държава, която през първите си 50 години не беше емитирана от Федералния резерв, а от Министерството на финансите.

Помислете за някои от трансформиращите промени, които това просто средство би направило в нашите банкиране, търговия и финанси. Като начало, проблемът с американците без или с ограничен достъп до банкиране ще бъде решен за една нощ, ни повече, ни по-малко. Нещо повече, банкирането би било сигурно за всички - както защото държавните облигации никога не изпадат в просрочие, така и защото няма да имаме нужда от посредници между нас и нашите инвестиции. И, също благодарение на премахването на посредниците, тези цифрови сметки с ДЦК, при условие че се държат до падежа, ще плащат много повече лихва, отколкото обикновените банкови сметки.

И накрая, чрез улесняване и ускоряване на трансакциите, портфейлите TreasuryDirect ще ускорят и икономическия растеж, тъй като нашата основна мярка за растежа, брутният вътрешен продукт, има за свой знаменател обема на трансакциите.

Често се казва, че президентът Джо Байдън е решен да надмине бившия си шеф Барак Обама (Байдън му беше вице – бел. прев.) Един от начините, по които той би могъл да направи това, е да постави на USDS задачата да осигури безопасно и доходоносно банкиране на всички фирми и физически лица в Америка, като по този начин позволи на всички нас да споделяме ежегодно нарастващото богатство на нацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още