IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косовските сърби отказаха да участват на местните избори

Те са насрочени за 23 април, след като бяха отложени през декември 2022 г.

21:16 | 07.04.23 г.
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: EPA/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: EPA/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич заяви в петък, че етническите сърби в Северно Косово няма да участват на местните избори, които трябва да се състоят по-късно този месец. Ходът вероятно ще задълбочи настоящите разногласия заради управлението в Прищина, съобщава Ройтерс.

Четирите общини, които граничат със Сърбия, не признават властите в Прищина и смятат Белград за своя столица.

Сръбски ръководители в района, административни служители, съдии и полицаи подадоха колективно оставки през ноември 2022 г. в протест заради плана на Прищина да замени сръбски регистрационни номера на автомобилите с тези на Косово.

Изборите за местни органи бяха отложени през декември 2022 г., след като сърбите блокираха пътища и гранични пунктове.

Представители на сърбите от Северно Косово, включително подкрепената от Белград партия Сръбска листа, искат да видят създаване на асоциация на сръбските общини в Косово преди да участват в гласуването.

„Договорихме се да продължим да работим заедно…, за да можем да публикуваме съвместно съобщение за изборите, които някой насрочи за 23 април и в които Сръбска листа няма да участва“, заяви Вучич, след като се срещна със сръбски представители от Северно Косово.

Създаването на такава асоциация е ключово споразумение, постигнато миналия месец между ЕС, Сърбия и Косово, което цели да нормализира отношенията между Белград и Прищина.

Косовският премиер Албин Курти многократно призова сърбите да участват на местните избори.

„Правото на сръбската общност да гласува свободно е от основно значение и всеки, който продължава да нарушава това основно право, може да очаква само… силата на закона“, каза Курти пред косовските депутати в четвъртък.

Прищина и Белград водят преговори под егидата на ЕС от близо десет години. Косово обяви  независимост през 2008 г., почти десет години след войната, която сложи край на сръбското управление.

Сърбия все още смята Косово за своя отцепническа провинция и прояви на насилие между граждани на двете страни породиха опасения за завръщане на конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още