IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън потвърди неофициално, че ще се кандидатира за втори мандат

Според социологическо проучване мнозинството от гражданите на САЩ искат възрастово ограничение за президентите

07:02 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Байдън по време на Великденското събитие в Белия дом. Снимка:  EPA/Yuri Gripas/ABACA / POOL
Байдън по време на Великденското събитие в Белия дом. Снимка: EPA/Yuri Gripas/ABACA / POOL

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди общото си намерение да се кандидатира отново на следващите избори през 2024 г. „Планирам да се кандидатирам, (...) но все още не сме готови да го обявим", заяви Байдън в интервю за предаването Today по NBC в понеделник преди великденско събитие в Белия дом. Той не даде подробности за кандидатурата си и засега няма повече информация.

По този начин демократът повтори наратива си от последните месеци. 80-годишният президент вече няколко пъти заяви, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране на президентските избори през ноември 2024 г. Официално съобщение обаче все още не е направено. Не е ясно кога може да се случи това.

Байдън направи забележките си в понеделник в рамките на традиционното търкаляне на великденски яйца в градината на Белия дом, на което всяка година се канят стотици деца. Президентът и съпругата му Джил бяха там и разговаряха за великденския си уикенд.

Репортер попита Байдън колко още такива великденски събития в Белия дом планира да направи. „Планирам поне още три или четири великденски криения с яйца", каза Байдън. „Може би пет. Може би шест, какво пък толкова. Не знам", каза Байдън с усмивка. Репортерът се пошегува, чевероятно иска да произведе някаква новина с ясно изявление за изборите през 2024 г. "Не, не, не", контрира Байдън. Той заяви, че планира да се кандидатира отново през 2024 г. "Но все още не сме готови да го обявим".

Предвид възрастта му обаче дори в собствената партия на Байдън има резерви относно това дали той би бил най-добрият кандидат. Според проучване на Масачузетския университет почти две трети от гражданите на САЩ биха искали да се въведе възрастово ограничение за президента. Байдън е напът да стане най-възрастният президент на САЩ в историята. „Знам, че не изглеждам така, но върша тази работа от няколко години", каза той преди няколко седмици. Байдън би бил на 81 години, когато бъде избран през 2024 г., на 82 години, когато започне втория си мандат, и на 86 години, когато го завърши.

Президентът не иска да се пенсионира

От месеци във Вашингтон се спекулира, че Байдън би искал да се кандидатира отново. Твърди се, че президентът се чувства укрепнал, а 80-годишният Байдън не иска да се пенсионира. „Той ще се кандидатира отново, това е почти сигурно", заяви биографът на Байдън Крис Уипъл пред Handelsblatt през януари.

След победата му през 2020 г. прочитът на много наблюдатели беше, че Байдън вероятно ще изкара само един мандат просто заради възрастта си. След това, според спекулациите, пътят щял да бъде свободен за кандидатурата на вицепрезидента Камала Харис. Но напоследък Байдън многократно е подчертавал, че може да си представи втори мандат. Търкалянето на яйца е традиционно празнично събитие за Белия дом всеки Великден. Снимка: EPA/Yuri Gripas/ABACA / POOL Търкалянето на яйца е традиционно празнично събитие за Белия дом всеки Великден. Снимка: EPA/Yuri Gripas/ABACA / POOL

На изборите за Конгрес миналата есен демократите на Байдън се представиха много по-добре от очакваното, отчасти благодарение на мобилизацията на по-младите поколения. Личният му лекар е удостоверил “стабилното здраве" на президента през февруари.

Времето до изборите през ноември 2024 г. вероятно ще бъде изключително трудно за Байдън: Републиканците, които държат мнозинството в Камарата на представителите, оказват силен натиск. Те искат да наложат съкращения на социалните разходи в замяна на съдействие за повишаване на тавана на дълга. Ако двете страни не постигнат споразумение, съществува заплаха от ново блокиране на държавните разходи. Освен това републиканците разследват Байдън за скандал с документи и сина му Хънтър Байдън, разследват и бившите му бизнес отношения с Украйна.

Засега никой от видните демократи не иска да отправи предизвикателство към Байдън. Бизнесдамата Мариан Уилямсън и адвокатът Робърт Кенеди се включиха в надпреварата, но се смята, че нямат шансове. Шансовете на Байдън да бъде преизбран зависят до голяма степен от това кой републиканците ще издигнат за претендент, казва политическият експерт Матю Континети от консервативния мозъчен тръст American Enterprise Institute.

Байдън вероятно би имал „най-голям шанс" срещу Доналд Тръмп, казва Континети, защото вече го е победил през 2020 г. Миналата седмица срещу Тръмп беше образувано наказателно дело, а бившият президент беше арестуван за кратко в Ню Йорк. Сред кандидатите на републиканците са бившият посланик на ООН Ники Хейли и биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами. Очаква се в края на пролетта губернаторът на Флорида Рон ДеСантис също да обяви официално кампанията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още