IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднократна помощ заради цените на тока ще получат уязвими домакинства

47,5 млн. лева е общият бюджет по мярката за подкрепа

17:12 | 27.04.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С еднократна помощ от 148,35 лв. ще бъдат подкрепени около 320 хил. уязвими домакинства в България, които са най-засегнати от високите цени на електроенергията.

Подкрепата ще бъде оказана по новата мярка „Подкрепа на уязвими домакинства - SAFE“, която е с бюджет от близо 47,5 млн. лв., съобщават от социалното министерство.

Операцията беше гласувана по време на заседанието на Комитета за наблюдение на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) след седмото изменение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020) и създаването на нова Приоритетна ос, към която е насочен финансов ресурс от инструмента REACT-EU.

 „Основната цел на операцията е оказване на подкрепа на уязвимите домакинства да посрещнат разходите си за потребление на енергия с цел превенция от изпадане в бедност и социално изключване“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова.

Очакванията са дейностите по операция „Подкрепа на уязвими домакинства – SAFE“ по ОПРЧР да бъдат реализирани за период от 2-3 месеца и да приключат през есента на 2023 г.

Уязвимите домакинства в риск от изпадане в бедност, които ще получат еднократната помощ, са 320 хил. и ще бъдат компенсирани за високото ниво на инфлация, вследствие на ръста в цените на петрола, газа и електричеството. При изчисляването на размера на еднократната подкрепа за едно уязвимо домакинство освен инфлацията за последната година са взети предвид  и средните разходи за топлоенергия и електроенергия на домакинствата през 2022 г., които са предоставени от Националния статистически институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Sharkys
преди 1 година
Цената на ток за домакинства кога се е вдигнала? Нещо съм пропуснал. А газ и тн цените им падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
Работещите в браншовете, които не се осигуряват на реално получено или изобщо не се осигуряват ще бъдат ли подпомогнати, защото май критерия за получаване не хваща този "тънък" момент. Строителни работници, авто монтьори, фризьори, собственици на автокъщи и т.н. Май отново парите ще отидат масово при такъв тип хора, пък редовния данъкоплатец, пак да го ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още