IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Пулев: Държавата няма да спре да функционира след 10 юни

В момента се изгражда един удобен параван, зад който са се скрили повечето фигури, които управляват политически партии, смята служебният министър на иновациите и растежа

09:50 | 04.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Риск за плащанията на хората няма, държавата няма да спре да функционира след 10 юни, заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев пред БНТ.

По думите му хората са наплашени, което е част от една цялостна политика на парламентарните групи да всяват страх и да си играят с манипулации на ръба на дивия популизъм.

„Това, което чух като обратна връзка по време на информационните кампании на министерството, беше много притеснително - говорих с възрастни хора, притеснени, че няма да си получат пенсиите, че ще спрат всички плащания от страна на държавата и че трябва на всяка цена да има редовно правителство, защото - ако има служебен кабинет, спират плащанията, спират пенсиите“, посочи Пулев. „Това не е вярно, има в момента дефицит на отговорност в парламента, има дефицит на отговорност от страна на партиите, служебният кабинет влезе много силно и запълни този вакуум“, добави служебният министър.

Според него правителството е нападано без аргументи.

„В момента се изгражда един удобен параван, зад който са се скрили повечето фигури, които управляват политически партии, с идеята да скрият собствените си управленски дефицити и да прикрият реалните си намерения“, отбеляза още Пулев.

Той посочи, че напрежение от страна на президентската институция няма.

„Не бих искал да коментирам думите на господин президента, не ми е работата да го правя, той доста ясно направи едно резюме на всички неща, които целият народ чу в контекста на този злощастен запис“, допълни Пулев в отговор на въпрос за политическата и обществената реакция срещу президента. „Така че позицията е много точна и ясна, оттук нататък реакциите са политизирани силно, не се борави с аргументация, хвърлят се кухи опорни точки, това е една форма на пропаганда, която цели да раздели хората още повече“, отбеляза още министърът.

Според него служебното правителство е спазило всички ангажименти към българските граждани, работило е със сърце и душа за България от първия до последния момент.

„Президентът оцени мен и останалите колеги в служебния кабинет на база на нашата експертиза и професионални качества, не се е налагало "да подписваме кървави писма", никой не е искал от нас да правим чистка, никой не е искал да налагаме чужда воля“, посочи още Пулев и допълни, че той е бил оставен да работи спокойно по Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите му Планът за възстановяване и устойчивост е важен финансов инструмент, който вече помага активно на хората и работодатели от всяка една област в страната да преодолеят тази каскада от кризи, наследена след работата на редовното правителство.

„В момента, в който влязох в служебния кабинет, имаше една отворена процедура, тя беше свързана с технологична модернизация. За жалост, планът към онзи момент беше една информационна черна дупка“, каза още министърът, като отбеляза, че тогава е установил, че „никой не знае, че планът е отворен и работи“

Според него в резултат на добрите политики служебното правителство е демократизирало управлението на европейските средства.

„Взехме всички добри европейски практики и ги заведохме във всяка една област на държавата. От четири проекта по линия на технологична модернизация, в момента има 11 000 заявки. Сключили сме вече договорите с всички малки и средни предприятия, одобрени по линия на технологичната модернизация. Първоначално  бяха одобрен 260 млн. лв. от ЕК, успяхме да наддоговорим допълнителен ресурс от още 100 млн. лв. По този начин ще помогнем на още 300-320 компании“, допълни Пулев.

Той посочи, че всички законопроекти трябва да бъдат форсирани от сегашното НС.

„Трябваше още преди месеци, когато бяха развити от служебния кабинет“, каза министърът и допълни, че когато служебното правителство е встъпило,  повечето законопроекти са били на ниво заглавие, а служебният кабинет е успял да развие всички тези ключови закони.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Другата седмица коминочистача ще спущи гюллетата пръво са саждите па после може и голюб да извади от ръкава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Айде всички хрантутници и кремълски слугинаж, спуснати от преЦедента - вдигайте гълъбите и да ви няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Лошо Седларов лошо.Като гледам ръждясалата арматура сака че са чертежете на фките https://***.bgonair.bg/a/54-avioshou/297934-avioshou-e342-modernizatsiyata-na-aviobaza-graf-ignatievo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще даде обяснения пред журналисти по частта на доклада на Европейската комисия за административния капацитет. https://***.mediapool.bg/ministarat-na-darzhavnata-administratsiya-i-administrativnata-reforma-nikolai-vasilev-shte-dade-obyasneniya-pred-zhurnalisti-p-news117331.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още