IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо украинската контраофанзива зависи и от България? 

Русия се опитва да окаже влияние при формирането на правителството в страната, твърди Норберт Бекман от фондация „Конрад Аденауер“ 

08:30 | 05.06.23 г. 26
Автор - снимка
Създател
Бившият премиер Кирил Петков (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски. EPA/SERGEY DOLZHENKO
Бившият премиер Кирил Петков (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски. EPA/SERGEY DOLZHENKO

„Украйна е готова", заяви президентът Володимир Зеленски в интервю, когато беше попитан какво може да каже за отдавна обявената контраофанзива. Той каза още, че Украйна би искала да има повече оръжия за нея, но не може повече да чака месеци за доставката им. В продължение на седмици Зеленски пътува по света, за да лобира за по-голяма подкрепа. Фокусът често е върху западните държави, които дадоха на Киев дългоочаквани обещания като самолети F-16 или ракети с голям обсег Storm Shadow. Но Киев е особено зависим от една страна, за която почти никой не говори, когато става въпрос за доставките на оръжие: България.

Дълго време България беше единствената страна от НАТО освен Унгария, която не доставяше оръжие на Украйна. Поне не официално. Но миналата пролет, когато в украинската армия свършиха горивото и боеприпасите от съветски калибър, от които се нуждаеше, за да се бие с руснаците, спасението дойде от неочакван източник: България. По-късно се оказва, че по време на посещението си в Киев на 28 април 2022 г. тогавашният министър-председател Кирил Петков не само е обещал подкрепата си за Зеленски на думи, както бе обявено официално - но и тайно е последвало действие.

Поради сложната вътрешна политика на България и проруската ориентация на други партии в парламента, на обществеността тогава не беше позволено да узнае за това. Либералната партия на Петков „Продължаваме промяната" (ПП), от друга страна, зае ясна позиция в полза на Украйна още от началото на инвазията. Първоначално в парламента беше взето решение за снабдяване на Украйна с боеприпаси, припомня пред n-tv Норберт Бекман, ръководител на външното бюро на фондация „Конрад Аденауер" в България. След като страната започна доставки, обаче, президентът Румен Радев официално обяви, че България е изпълнила задълженията си и няма да доставя повече. 

България има това, от което се нуждае Украйна 

Две коалиции в парламента - ПП-ДБ и ГЕРБ - не се съгласиха и в същото време обещаха да продължат да правят всичко възможно, за да гарантират, че боеприпасите ще продължат да се доставят на Украйна. „И можем да предположим, че тези доставки са продължили въпреки политическия спор в България", казва Бекман пред ntv.de. Миналата година България е доставила на Киев оръжия на стойност един милиард щатски долара. Доставяни са предимно боеприпаси и гранати, повечето от които под масата или чрез трети страни като Румъния и Полша.

България е толкова полезна за Украйна, защото като бивша държава от Източния блок разполага със съветски боеприпаси. И защото въпреки оръжейните доставки от Запада Украйна все още оперира основно със съветско оборудване. Боеприпасите за нея са оскъдни - Полша също доставя от стари запаси, но не разполага с достатъчно, за да задоволи нуждите на украинската армия. България, от друга страна, все още разполага с 300 000 снаряда, които могат да бъдат доставени на Украйна незабавно.

„Втората причина е, че България все още активно произвежда", казва Бекман. Какво точно се произвежда и доставя обаче не се публикува - опасенията, че от това Русия може да заключи кои оръжия се използват за най-много бойни действия и с какви боеприпаси и оборудване разполага Украйна, са твърде големи. „Затова информацията е обект на секретност“. 

Доставките на оръжие стават политически въпрос 

България играе важна роля и за предстоящата контраофанзива. Без доставката на големи количества съветски боеприпаси тя почти сигурно ще се провали, смятат военни експерти. Това е така най-вече поради факта, че украинските войници трябва да си проправят път през минни полета, когато си възвръщат окупираните територии. Те първо се освобождават от снаряди, преди да бъде изпратена пехотата. Това коства време и боеприпаси. Затова войниците напредват бавно, но претърпяват по-малко загуби.

Доставките на оръжия за Украйна обаче се превърнаха в политически въпрос в България заради старите ѝ връзки с Русия. Политически нестабилната страна избра на 2 април нов парламент за пети път в рамките само на една година. Победител е дясноцентристкият алианс ГЕРБ-СДС на бившия правителствен ръководител Бойко Борисов, следван от либерално-консервативната ПП-ДБ на експремиера Кирил Петков, припомня германската медия. 

„И двете страни няма да оставят камък върху камък, за да подкрепят Украйна във войната срещу Русия", казва Бекман. До съставяне на правителство все още не се е стигнало, но алтернативите не са много привлекателни: проруската, националистическа партия „Възраждане", която остава вярна на Москва, се класира на трето място. „ГЕРБ и ПП-ДБ са категорично пронатовски, за ЕС и Украйна, докато партия "Възраждане" е в руския лагер и обвинява НАТО за войната", обобщава Бекман.

Формирането на правителство е от решаващо значение за Киев и ЕС

Според представителя на фондация „Конрад Аденауер" има и достатъчно доказателства, че Русия се опитва да окаже влияние при формирането на правителството. „Колкото по-дълго няма правителство, толкова по-трудно е, разбира се, да се действа политически", казва Бекман. Русия може да се опита да промени политическата ориентация на България в дългосрочен план, казва той. Москва също така активно се опитва да влияе върху обществените дебати и медиите. „Противно на всички дипломатически обичаи руският посланик продължава да се намесва във вътрешнополитическите дебати", пояснява Бекман.

Въпреки това българските социологически агенции не виждат опасност проруската националистическа партия да получи голямо мнозинство. Повечето граждани подкрепят Украйна. Въпреки това все още има висока афинитет към Русия, обяснява Бекман. „По време на комунистическата фаза България беше много тясно свързана с Москва". Освен това, казва той, има и много традиции, които все още свързват двете страни. Около 20 до 25 процента от българите все още подкрепят Русия. Останалите 75 на сто обаче са категорично демократични и европейски настроени, пояснява германецът.  

Според него формирането на правителство в България през следващите седмици ще бъде решаващо за подкрепата за Украйна. Важно е партньорите от ЕС и страните от НАТО също да имат предвид България, каза Бекман. „Просто поради географското положение на България, с пристанищата на Черно море и Дунав, има важни транспортни коридори, например за доставки на зърно от Украйна“. Ето защо според него както в Украйна, така и на Запад трябва да се изчака и да се види дали България ще успее да преодолее перманентната политическа криза и да бъде способен външнополитически партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 11
Импeраторът
преди 10 месеца
Аз не разбрах сега ще пращаме ли българите на война с рашистите, понеже нали трябваше да умрем от студ, от глад, от някакъв ДНК вирус и т.н. Може ли малко последователност, копейниците? И сега новото правителство като не обяви война на РФ и не пратим армейски части в Украйна, какво ще е оправданието - или пак нова регистрация и започваме отначало:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 10 месеца
До: pinoccio айе пак Възраждански хомо желания.... ама не е тук мястото, полезен! Идете си в клуба и се гушкайте с Костя късия и се мажете с квото искате... само не си споделяйте извратените желания тук! .. и да не забравяме че ти и останалите *** подържате един престъпен режим, който убива, изнасилва, краде, лъже ... та точно вие да говорите за антиестетичен перформанс е леко извратено! ... може да си спестиш лигвистичните еквалибиристики, не те правят по умен! .. пак си личи къв си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 4
doba
преди 10 месеца
https://***.flagman.bg/article/295087 : не***КОИ загиват, други си летуват... Много зависи на @КОЙ списък ще се запишеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 4
pinoccio
преди 10 месеца
До: khaoТо, хубаво, че са го засърбели ръцете, но изглежда не ръцете, а го е засърбяло нещо друго и пак е одрискал и оплискал всичко. Това, вашето, е антиестетически пърформанс, в който вземате публиката за заложник и принудителен участник в него - прогресистка класика в изобразителното изкуство. Вие сте за някоя културна медия, не сте за тук. Затова сте така неадекватни в теми за политика, защото сте хора на изкуството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 разбирам те :):) то се иска нечовешко усилие зада се сдържи човек и да не препсува тия подхора и уррроди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: SporqZaKef не мислиш ли че е време да млъкнеш? Избраха Ердоган и според теб това щеше да доведе до нови избори у нас и липса на контраофанзива от украинска страна, щото щял да пусне корабите в Черно море.... и кво стана, отново НЕ познахте ... ама така е като цялото ви мислене се базира на руската пропаганда :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Хахаааа, ревете ли, копейки? Ахаааа, музика за ушите, групата на слабоумните слугинажи на масква кви-чи от яд, злоба и безпомощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... тва ли е най-яката опорка в момента , ще се праща войска в Украйна ... :))) ... значи те могат да рушат и избиват бесарабски българи , да газят българското малцинство в "новите придобивки" ние не можем да колим рашибозуци ... що ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... засърбяха ме ръцете , толкова превъзбудени чeбурашки на куп ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
До: pinoccio ... добре , че хамериканците някога са решили да защитят и са спасили дарителите на Аляска , че днес вероятно 1/5 от света щеше да кара мерцедеси ... :))) ... а сега обаче , както е тръгнало , май пак ще си подпалят и изгорят масква , за да не падне в ръцете на вразите ... не е да е за първи път (впрочем те започнаха с тръбите на пАтоците) ... Наполеон като е видял какви са дuваци и си е тръгнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още