IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Байдън изпрати Владимир Путин да воюва в Ирак

Американският президент отдавна е признал, че е „машина за гафове“

19:40 | 30.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън се подхлъзна във вторник, като заяви, че руският президент Владимир Путин губи войната в Ирак, констатира изданието Politico.

Разбира се, че Путин всъщност извършва пълномащабна инвазия в Украйна, а не в близкоизточната страна, в която САЩ и техните съюзници нахлуха през 2003 г. Само че отговаряйки на въпроси на репортери за Путин и бунта на наемниците от “Вагнер”, Байдън заяви: "Трудно е да се каже, но той очевидно губи войната в Ирак".

"Той губи войната у дома и се е превърнал в малък парий по света", добави Байдън. "И не става дума само за НАТО. Не става дума само за Европейския съюз. Става дума за Япония. Това са, знаете, 40 държави",  посочи Байдън, имайки предвид опозицията срещу Путин.

Коментарът на Байдън веднага беше подхванат от републиканците и социалните мрежи, които определиха думите му като последния засега  от дълга поредица от гафове, направени от президента, посочи Fox News.

В този контекст в Twitter Абигейл Мароне, отговарящата за комуникациите на сенатора републиканец Джош Хоули, написа: „И Байдън очевидно губи войната си със здравия разум“. 

Нищо ново под слънцето

Всъщност казаното за Путин и Ирак не е изненада в амплоато на Байдън. Още през 2019 г., малко след като обяви кандидатурата си за президентския пост, Guardian отбеляза, че кандидатът за Овалния кабинет след десетилетия в публичното пространство има ”добре документирана история на объркващи или направо смущаващи гафове и погрешни изказвания”.

„Аз съм машина за гафове“, призна Байдън още преди да спечели изборите, когато го попитаха за потенциалните пасиви на кампанията му. И не се забави да намери в това плюс за себе си: ”Боже мой, какво чудесно нещо в сравнение с човек, който не може да каже истината“, каза той.

Пак по време на кампанията си през август 2019 г. в Айова, когато говори за образованието, Байдън каза, че “бедните деца са също толкова интелигентни и също толкова талантливи като белите деца“. Всъщност думите бяха изречени на събитие, организирано от Азиатската и латиноамериканската коалиция в Де Мойн, припомня New York Times.

CNN припомня два други от по-свежите “подвизи” на Байдън.

Говорейки на конференция в Белия дом за глада, храненето и здравето през септември 2022 г., Байдън се опита да изтъкне присъствието на конгресмена Джаки Валорски – въпреки факта, че републиканецът от Индиана беше загинал при автомобилна катастрофа в началото на август.

През април 2022 г. пък Байдън обърка публиката, когато посегна сърдечно да се ръкува с въздуха, след като изнесе реч в Грийнсбъро, Северна Каролина. Кадри от случилото се заляха социалните мрежи.

През юни т.г. президентът на САЩ направи изказване, в което се съдържаха действително “мащабни” планове, по време на годишната вечеря на Лигата на избирателите за опазване на околната среда, писа Forbes. Според официалната стенограма на Белия дом президентът Байдън е отбелязал: "Имаме планове да построим железопътна линия от Тихия океан до Индийския океан. Имаме планове да построим в Ангола една от най-големите слънчеви електроцентрали в света. Мога да продължа, но няма да го направя. Излизам извън сценария. Ще си навлека неприятности."

След обърканите думи за Путин и Ирак според Daily Mail става дума само за последният от поредицата гафове за осемдесетгодишния президент и за това,  че “ все повече и повече гласоподаватели се тревожат за способността му да управлява, особено във връзка с предстоящите президентски избори през 2024 г.”

Ирак определено присъства в съзнанието на Байдън натрапчиво – и през есента на миналата година президентът на САЩ подмени Украйна с близкоизточната страна  и се обърка, когато обсъждаше въздействието на войната на Русия срещу Украйна върху инфлацията, писа сайтът Marca. Тогава Байдън каза: „Инфлацията е световен проблем в момента поради войната в Ирак и въздействието върху петрола и това, което Русия прави“.  Осъзнавайки грешката си, той се оправда с това, че мисли за Ирак, защото там загинал синът му. Само че… Само че синът на Байдън не загина в Ирак, където служи в армията няколко години. Той всъщност почина в САЩ в Мериленд от мозъчен тумор няколко години след окончателното си излизане от армията…

Това беше преди година. Но сега Ирак пак дойде на мястото на Украйна. Времето ще покаже доколко близкоизточната страна трайно е заменила в съзнанието на Байдън Украйна. И за какво всъщност той адмирира противопоставянето на Запада срещу Русия.

Байдън не е единственият, който прави гафове

Всъщност Джо Байдън не е самотен сред обитателите на Белия дом, който прави погрешни изказвания, особено когато излиза от сценария. Имало е безброй пъти, когато бивши президенти са казвали неща, след което почти сигурно са искали да могат да върнат думите си назад.

Вероятно скандално откровената реплика на президента Ричард Никсън "Е, когато президентът го прави, това означава, че не е незаконно“, е норма, стига стореното да не стане известно на обществеността.

Джералд Форд вероятно е съжалявал, че заяви: "Няма съветско господство в Източна Европа“, доколкото тази фраза по време на президентски дебат с тогавашния кандидат Джими Картър, по същество унищожи доверието във външната политика на Форд и със сигурност допринесе за загубата му на изборите през 1976 г.

Едва ли може да се приеме, че става дума за технически гаф, когато президентът Роналд Рейгън се “пошегува” по време на проверка на микрофона, заявявайки: „Мои съграждани американци, имам удоволствието да ви кажа днес, че подписах закон, който ще обяви Русия извън закона завинаги. Започваме да бомбардираме след пет минути."

Сега остава да се види дали това, че Байдън бърка Ирак с Украйна ще му осигури догодина възможност за още един мандат в Белия дом. Вероятно това ще зависи от изхода на войната…в Ирак?...в Украйна?

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
ratten
преди 9 месеца
Американският президент отдавна е признал, че е машина за гафовекавичките трябва да се преместят от машина за гафовена президент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още