IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри критерии за енергийна бедност

Наредбата определя уязвимите клиенти за снабдяване с електрическа енергия

15:04 | 29.11.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри наредбата за енергийна бедност на днешното си заседание. Документът трябва да даде отговор на въпросите кой е уязвим клиент за снабдяване с електроенергия и кои домакинства са енергийно бедни, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Наредбата за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинства в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия е разработена от междуведомствена работна група, включваща МТСП, МРРБ и Министерството на енергетиката. Тя определя уязвимите клиенти за снабдяване с електрическа енергия в съответствие с последните промени в Закона за енергетиката.

За средномесечен доход на член на домакинството се вземат предвид разполагаемите средства, намалени с разхода му за определеното спрямо енергийните характеристики на жилището типово потребление на енергия.

Разполагаемият средномесечен доход се сравнява с официално обявената линия на бедност за целите на определяне на статут на домакинство в положение на енергийна бедност. 

За определяне на статут на уязвим клиент за снабдяване с електрическа енергия са въведени критерии в зависимост от възраст, здравословно състояние, разполагаем средномесечен доход, намален с разходите за енергия, нужда от помощни средства за независим живот и/или медицински изделия за поддържане на живота, чието функциониране зависи от източник на електрическа енергия, получаване на месечни социални помощи.

При определяне на разполагаемия доход на правоимащите лица се вземат предвид както необлагаемите, така и подлежащите на облагане доходи по реда на Закон за данъците върху доходите на физическите лица.

При изчисляване на разполагаемия доход е въведено изключение за изплатените стипендии на ученици и студенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 5 месеца
Прегладах статията няколко пъти. Какво е енергийно беден в числа не разбрах(щото не пише) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още