IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отново е под обстрел с "Кинжал", Русия използва и все по-усъвършенствани дронове

Въоръжените сили на Украйна взривиха строящ се жп мост по линията, която да свърже Ростов на Дон с Крим

07:38 | 08.01.24 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След двата мащабни ракетни удара на 29 декември и на 2 януари няколко дни Русия използва основно дронове и ракети С-300 за обстрел над Украйна. В ранните часове на 8 януари от ВВС обаче съобщиха за изстреляни ракети "Кинжал", както и още няколко други крилати ракети, чийто вид не се уточнява. Вдигнати са 11 стратегически бомбардировача Ту-95 и 4 Ту-22 от летище в Мурманска област, както и 3 МиГ 31 от Нижногордска област. В началото на януари ВВС свалиха залп от 10 ракети "Кинжал" над столицата Киев.

Днес цели са отново Киев, Виницка, Черкаска и Днипропетровска област (град Кривий Рих и Днипро) и към Хмелничка област, като първоначалните траектории на  тези ракети бяха към Лвов. Атаката се различава от предишните - нямаше масирани удари с дронове през нощта. От Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за свалени 8 от 8 бойни дронове през нощта, но в Одеска област.

По данни на ВСУ в последните няколко дни в Черно море са позиционирани кораби, които могат да носят до 40 ракети "Калибър". Заради траекторията им на движение те също са трудна мишена за противовъздушната отбрана на Украйна.

След пауза от няколко месеца в последните дни Русия използва три ракети от този тип и от ВСУ смятат, че причината за това е, че Черноморският флот изтегли своите кораби от Севастопол към пристанището в Новоросийск, но системите за превъоръжаването на военните кораби са останали в Крим.  Подобно заключение направи и британското военно разузнаване в края на ноември.

Русия използва все по-усъвършенствани дронове в Украйна, свидетелстват украински военни наблюдатели. Има данни за автономни дронове, снабдени с термовизьори, които сами могат да определят мишените си и поразяват по-точно движещи се цели. При тях средствата за електронна борба не са ефективни и не са нужни особено опитни водачи.

Говорителят на 110 механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Антон Коцукон също отбеляза в единния новинарски канал на Украйна, че дронове с термовизьори се използват все по-често около Авдиевка. Целта е контрол над придвижването на украинската техника нощем, но и украинските военни намират начини за преодоляване на работата на тези дронове, отбеляза Коцукон, без да разкрива подробности.

Според него загубата на руска техника край града от началото на опитите за обкръжение през октомври вече надхвърлят числеността в армиите на някои европейски държави.

Русия обстрелва все по-масирано и тиловите градове в Донецка област

В последно време Русия е започнала по-масово да обстрелва тиловите градове в Донецка област, сочат данните на украинските военни. През уикенда под обстрел с ракети С-300 попаднаха Покровск и Мирнохрад.

С ракети С-300 от 29 декември насам на няколко пъти е обстрелван и Харков. При един от ударите пострада хотел "Харков Палас", при което бяха ранени западни журналисти. Руското Министерство на отбраната тогава съобщи, че целта са били 200 наемици, желаещи да участват във войната, и представители на украинското военно разузнаване.

Интензивността на бойните действия пада, Авдиевка остава най-горещата точка на фронта

Интензивността на бойните действия в 683-я ден на пълномащабната война е намаляла съществено спрямо предходните дни, сочи справката на ВСУ. През изминалото денонощие е имало 35 директни бойни сблъсъка, като геолокализирани данни показват, че няма съществено изменение по фронтовата линия.

Най-горещото направление остава Авдиевка, където украинските сили са отблъснали 21 атаки и опитите за обкръжаване на града продължават. Ръководителят на военната администрация на града Виталий Барабаш коментира, че трети пореден ден руските военни опитват настъпление от всички страни на града и извършват десетки авиационни удари. Водят се позиционни битки около Новобахмутивка, Степове, както и край коксовия завод в града.

Геолокализирани данни, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW) показват напредък на руските части на запад и на юг от Маринка, като украинските части все още държат позиции около напълно разрушения през последните месеци град. Руски военни кореспонденти съобщават, че украинците и руснаците взаимно са заминирали участъци около Новомихайловка, което прави трудно придвижването и на двете армии в района.

Украинските военни удържат позициите на левия бряг на Днепър, като руски военни кореспонденти съобщават за миниране на логистични линии, използвани от руските военни, както и за липсата на комуникация с ръководителите на военните части в региона и на средства за електронна борба с дронове. След свалените самолети през декември, руските военни все още се въздържат от използването на авиация в Херсонска област, допълват те.

Украински военни от своя страна посочват, че позициите им край Кринки са атакувани от малки десантни групи - до 10 души.

Целта "Крим" - ВСУ са взривили част от новострояща се жп линия

Въоръжените сили на Украйна са разрушили строящия се жп мост край населеното място Хранитно, част от линията между Ростов на Дон към Крим, съобщава помощникът на кмета на Мариупол Петро Андрющенко в Telegram. През ноември Русия съобщи за изграждането на новата връзка в окупираните територии.

Целта е да бъде осигурено ново трасе за доставки, включително и военни, след като Кримският мост стана честа мишена за ВСУ. Според украинската администрация на Мариупол се строи пътна артерия, свързваща града с Ростов на Дон.

През последните дни Украйна нанесе няколко удара по военни обекти в Крим, потвърждават и руски военни кореспонденти. Сред тях е летището в Саки, както и команден пункт и няколко разузнавателни съоръжения.

От руското Министерство на отбраната съобщиха за множество унищожени дронове и ракети "Нептун" над акваторията на Черно море през почивните дни. В последното денонощие са унищожени 38 дрона над Донецка, Луганска, Харковска и Запорожка област. Над Днипропетровск са свалени два самолета - Су-25 и Су-27, с което броят им от началото на войната е вече 567, сочи още руската статистика.

В ранните часове на 8 януари е унищожена и ракета С-200 над Белгородска област, допълват още от руското военно ведомство.

Зеленски: Европа се нуждае от собствен арсенал, за да защити свободата си

Европа се нуждае от собствен арсенал, собствени възможности, за да защити свободата, коментира в приветствие към участниците в годишната национална конференция на Швеция "Общество и отбрана" украинският президент Володимир Зеленски. "Европа се нуждае от съвместно производство на оръжия - много по-мащабно, отколкото сега", отбеляза той.

НАТО е добра организация, но жизнеспособността на нейните отделни части винаги ще я прави по-ефективна и глобален лидер в областта на сигурността, каза още Зеленски. "Независимо кои политически настроения ще доминират от двете страни на Атлантика, нашата сила може и трябва да бъде достатъчна, за да защитим нашия начин на живот", категоричен е той.

В своето приветствие към участниците в конференцията украинският държавен глава предложи съвместно производство на оръжия, отбелязвайки добрата работа на бронираните машини CV-90 и артилерийските системи Archer на фронтовата линия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 4 месеца
Абе в другата статийка пише, че урките не са свалили и половината изстреляни ракети, а тук се твърди за свалени 100% хипезвукови ракети "Кинжал", които се движат със скорост 7000 км/ч. Значи бавните ракети ги пропускат, а хващат само тия, които са 4 пъти по-бързи от ракетите на ПРО?!? Аре ве! Тази лъжня ако беше истина, щеше да е голяма лъжня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 4 месеца
Ze го писаха бегал. Едва ли ще го пуснат безнаказано да си харчи "спестените" милиарди. Много по-вероятно е да изчезне безследно, като "защитен свидетел", а паричките да отидат за друг Ze, твърде вероятно не в укрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 4 месеца
Украинските ПВО свалиха залп от 15 ракети "Кинжал" от общо изстреляни 10. А двата дивизиона Патриот сами са се гръмнали от смях, след като са научили тия твърдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
sssaaa
преди 4 месеца
Инвесторът, се мъчи цензора да налага. Ах, колко Демократично само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 14
ratten
преди 4 месеца
До: sssaaa....кабаретният комик е подписал указ за връщане /насила разбира се/ на пръсналите се по света укри и да им зачислят по една винтовка. тук вече надмна дори колегата си с мустачките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още