IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради липсата на артилерия Украйна засега удържа руското настъпление с дронове

Русия възстановява създадените от Сталин контраразузнавателни групи "Смерш"

08:01 | 09.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От самото начало на войната на Украйна почти непрекъснато недостигат артилерийски снаряди. Това принуждава украинските военни да импровизират, разказва в репортаж от фронтовата линия The Wall Street Journal. "Увеличаваме използването на дронове, защото не ни достигат снаряди", признава министърът, отговарящ за цифровизацията, Михайло Федоров пред изданието.

Дроновете са по-точни, особено в широките украински полета, но не могат да заменят изцяло артилерийските снаряди. Те летят по-бавно, нямат същата далекобойност и не могат да носят толкова експлозив, за да нанесат щети върху укрепления, но в същото време са по-евтини от снарядите, произвеждат се по-лесно и са вариант за украинските военни да удържат Русия при намаляващата военна подкрепа от Запада.

И Русия, и Украйна опитват да опазят скъпите големи бронирани машини, които са лесна мишена на фронта, но по-малките - автомобили или дори пехотата, могат да бъдат успешно и ефективно поразени с дроновете, разказва още WSJ в репортажа си от Роботине - едно от завоеванията на украинците през лятната офанзива в Запорожкото направление.

Русия вече използва дронове с реактивни двигатели

Украинската противовъздушна отбрана за първи път е свалила дрон, снабден с реактивен двигател - Shahed - 238, пише украинският военен анализатор Серхий Флеш. Иран показа този тип дронове наскоро.

Реактивните двигатели развиват скорост до 500 км/ч и имат по-голям обхват на действие, но като цяло дроновете нямат някакви други модификации по отношение на въоръжението или навигацията, допълва анализаторът. "Добрата новина е, че успяхме да го свалим", допълва той и посочва единствено ,че новият тип дрон е стигнал до централните части на Украйна, без да уточнява къде е свален, както откъде е бил изстрелян.

Шолц: Само Германия не е достатъчна, за да се гарантира сигурността на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова останалите европейски държави да увеличат военната помощ за Украйна, пише Handelsblatt. Германия в момента  е вторият по мащаби военен донор за Киев след САЩ и за 2024 година са предвидени 8 млрд. евро за доставка на оръжие за страната.

Германският принос обаче няма да е достатъчен, за да се гарантира сигурността на Украйна, посочи още Шолц и призова "Европа да покаже, че стои до Украйна - на страната на свободата, международното право и европейските ценности".

Украинското военно разузнаване получи достъп до руски военни технологии

Украинското военно разузнаване (ГУР) получи достъп до данни за руски военни технологии, които се съхраняват от Центъра за специални технологии в Русия. Стойността на информацията се оценява на над 1,5 млрд. долара - данни за производството на дронове "Орлан", модификации на средствата за радиоелектронна борба и разузнаване,

Пакетът с размер от 100 гигабайта съдържа още чертежи, планове, патенти и спецификации за руска военна техника. Информацията вече се използва за укрепване на отбранителните способности на Украйна, допълват от ГУР.

Русия възстанови частите "Смерш"

Отворени данни показват, че Русия е възстановила частите "Смерш" - засечени са военни с тези обозначения на униформите, пише британското военни разузнаване. Това са контраразузнаватели части, създадени от Сталинпрез 1942 година. Името е съкращение от израза "Смърт на шпионите" и основната задача е противодействие на опитите на германците да се внедрят в руската армия към края на Втората световна война. 

От британското военно разузнаване отбелязват, че не е ясно дали новото подразделение ще има други функции спрямо досегашните служби, които се занимават с контраразузнаване. "Това обаче е още един пример за това как руските власти съзнателно олицетворяват руско-украинския конфликт в духа на Втората световна война и силния им фокус върху предполагаемото проникване на външни заплахи в страната", допълват от британските служи в своята сводка, публикувана в Х (Twitter).

Лошото време ограничава боевете край Бахмут

Ниските температури, снеговалежи и ураганни ветрове намаляват ефективността на дроновете и интензивността на бойните действия край Бахмут, коментират от 4-та бригада със специално назначение "Рубеж", която участва в боевете край Хостомел в началото на войната, а сега - в направлението Бахмут и Часов Яр. В момента температурите там са под -12°С, със силен снеговалеж, което затруднява максимално работата на разузнавателните дронове и на двете воюващи страни, тъй като камерите замръзват.

Украинските военни посочват, че за разлика от миналата година окопите вече се отопляват с генератори, но атаките рязко са намалели - щурмовите групи просто замръзват и се придвижват много трудно в натрупалия се сняг. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за две отбити атаки край Бахмут през изминалото денонощие.

Данните показват увеличаване на боевете - след едва 35 през миналото денонощие, в 684-я ден от началото на пълномащабната война те вече са 67. Най-горещата точка остава Авдиевка, където са отблъснати 18  атаки, но без промяна във фронтовата линия. Руснаците опитват от началото на октомври 2023 година да обградят населено място, но боевете засега остават в околностите и край коксовия завод и индустриалната зона.

През миналото денонощие украинските части са отблъснали и 12 атаки в покрайнините на напълно разрушената след месеци наред обстрел Маринка. Русия съобщи в края на 2023 година, че е превзела мястото, но украинците все още удържат настъплението им към Новомихайловка.

От ВВС съобщават за активизация на руската тактическа бойна авиация, но без удари - ракетни или с дронове тази нощ  над Украйна. На 8 януари Русия извърши трета масова въздушна атака над страната за последните десетина дни. Интензивността намалява - 58 въздушни цели, спрямо 158 в първата, извършена на 29 декември, но и украинската ПВО успя да унищожи около половината от тях, спрямо над 70% в предишните удари.

Украинските военни съобщават, че тази година ракетните удари на Русия променят целите си - през миналата зима атаките са били насочени основно към енергийната инфраструктура на страната, а тази - към предприятия, които имат възможност да произвеждат военна техника.

Руското Министерство на отбраната съобщава за унищожени 14 дрона над окупираните Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област. Съобщенията сочат още и за отбити са и атаки със системи "Вампир" към Белгородска област и два свалени дрона над Брянска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 23
Tikva007
преди 4 месеца
*Шолц: Само Германия не е достатъчна, за да се гарантира сигурността на Украйна* - Шолц нещо се е пренапрегнал и е загубил ориентация. Зад сигурността на украйна е целият ЕС, начело с борбената ЦК-ЕК, САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Япония, Ю. Корея и целият прогресивен свят, обединен в ООН. Насреща е една миззерна, каллна, разпадаща се кооччинна, начело с тъъппо комплексирано джудже и население от деградирали алкохолици. Гаранциите за безопасността на украйна са бетон даже без Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 22
sssaaa
преди 4 месеца
Вече украинките може да ги депортиратме от България в Украйна. Доставили са имам 50 000 комплекти Дамски Униформи, благодарение на Зеле. Мобилизират се жени от 18 до 40г възраст. Ай честито. Стига да стояли на хранилка и бездействат по цял ден. Жив пример за това е форумната дезертирала от Родината си Ушшанннка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още