IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската ПВО не успя да свали и половината ракети при последния обстрел

Русия използва по-голям брой балистични ракети, които както и ракетите "Кинжал", могат да бъдат унищожени само от Patriot, обясниха от ВВС

13:33 | 08.01.24 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сутрешните часове на 8 януари Русия подложи на нов масов ракетен обстрел Украйна, като този път целите бяха в Днипропетровска, Харковска, Хмелницка и Запорожка област. Изстреляни са общо 59 въздушни цели, включително и 8 бойни дрона през нощта, става ясно от съобщението на ВВС. Това е третият масов обстрел за последните десетина дни, като интензивността намалява - на 29 декември беше най-масовата бомбардировка от началото на войната със 158 въздушни цели.

Този път украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) са успели да свалят по-малко от половината цели, става ясно от статистиката на военните. Сред тях са и осемте дрона, с които започна атаката, както и 18 крилати ракети от типа Х-101/Х-555/Х-55.

В новата си ракетна атака Русия използва 4 ракети "Кинжал", 7 балистични ракети С-300/С-400 от Белгородска област и 6 балистични ракети "Искандер -М" от Крим, както и общо 24 крилати ракети от типа Х-101/Х-555/Х-55.

От ВВС уточняват още, че не всички ракети, които ПВО не е успяло да свали, са постигнали целите си, но без да уточнява причините за това. От назначената от Москва администрация в Луганска област съобщиха за "изпусната" руска ракета, паднала в окупираното населено място Рубижне.

Броят на унищожените ракети е много по-малък спрямо последните масови обстрели, когато украинските военни успяха да се справят с повече от 70% от изстреляните ракети, включително и залп от 10 от свръхзвуковите "Кинжал", смятани доскоро за невъзможни за прихващане. Причините за това може да са свързани с ограничени муниции за ПВО на фона на блокираната от Конгреса на САЩ военна помощ за Украйна или на липсата на достатъчно модерни защитни системи в обстрелваните региони.

Според говорителя на ВВС Юрий Ихнат процентът на "успеваемост" не е намалял, а руснаците в тази атака са използвали по-голямо количество балистични ракети, които, както и ракетите "Кинжал", могат да бъдат унищожени само със системите Patriot. Украйна има само няколко от тези средства за ПВО и част от тях защитават столицата Киев. Според анализи система Patriot от Нидерландия може би е разположена в Одеса, за да защитава зърнения коридор на Украйна, но няма потвърдени данни за това.

От ВВС уточняват още, че сред атакуваните цели са както военни обекти, така и обекти от критичната инфраструктура и жилищни и обществени сгради. По данни от Офиса на президента на Украйна един от сериозно пострадалите при този обстрел е Кривий Рих, родното място на Володимир Зеленски. Има попадения в търговски център, енергийни съоръжения и жилищни сгради.

Части от населени места в Украйна са без ток заради обстрела. На фона на това синоптиците предупреждават за арктическа вълна в страната и се очаква температурите да спаднат под -25°С.

От полското оперативно командване на военните сили съобщиха в Х (Twitter), че са следили активизирането на руската бойна авиация в сутрешните часове на 8 януари и са взети "всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на полското въздушно пространство". При предишната атака на 2 януари полските военни вдигнаха две двойки F-16, които следяха за нарушения на въздушното пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 3 месеца
Слава на укропропагандистите, башТВ, артНуво и отходния Канал 1 !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 6
wart
преди 4 месеца
Те винаги сваляха повече отколкото са изстреляли Руснаците.Сваляха даже и Кинжал а сега нещо е станало ,че само половина са унищожили. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 22
Импeраторът
преди 4 месеца
До: 0pk таз пък и тя - за какво са и е шал за рашистите :-? те са там доброволно (при записване 6 к долара, не рубли), при смърт - 60 к долара, не рубли :-) те затова жените си пращат в Украйна мъжете и децата и се молят само едно - да умрат и да не се върнат без крайници, че пенсиите са много ниски :-) на семействата им не им е жал, на Путин не му е жал, на мен са ми е жал :-? хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 24
zelka007
преди 4 месеца
а па меката китка се плющи самостоятелно с плюсчета ... смeшен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 30
zelka007
преди 4 месеца
хех ... форумните недъгави копейкопоклонници са се подмокрили завалийте ... защо катилчeтата не споделят , че близо 1/4 от страшилките са изпопадали по поляните и угарите ?! ми мучaт , че не били сваляни ... ?! ... защо ве нефелчета ?! защо да ги свалят кат сами си падат ... що не мучахте кат всичките дронове цапардосаха складовете и ГСМ в белгород ве ?! що рассийското ПВО не ги свали фърчилата ве ?! що не мучаxте оня ден като цапардосаха щабът в Севастопол , че са минали през всичките С-400 ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 29
zelka007
преди 4 месеца
хех ... форумните недъгави копейкопоклонници са се подмокрили завалийте ... след толкова хиляди ракети най-после един залп дето половината не са били в обсега на украинското ПВО ... :))) ... нормално е да не са свалени , след като не е имало ПВО ... значи !! ударили са по Криви Рог (родното място на Зеленски) , Новомосковск - Днепропетровска област ... и по Харков и Змиев - Запорожието ... и в двете области няма модерни НАТОвски ПВОта ... факт !! и съответно не са сваляни страшилките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 36
penman
преди 4 месеца
Форумните русофилистични *** отново заработват копейките. Страната не е на опашката на ЕС, защото такива грешки на природата като тях са 20-25% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 34
khao
преди 4 месеца
До: 0pk знам че не са ора... нали до скоро бяхме под руски ботуш, знам добре и нашата история и всичките злини които са ни направили... ама ти верно си пиян, все едно някой те е изсраллл вчера на тоя свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 16
0pk
преди 4 месеца
До: khao а така, в праведните мозъци трябва да има ясно разграничение, кои са крадци и изнасилвааачи. Нито крачка назад, бодри евроатлантисте! Руснаците не са ора, тази идея трябва да се посее сред народъ по всички земни кълбета. А после се чудите, що ви приемат за фашисти. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 29
khao
преди 4 месеца
До: 0pk от кога трябва да ни е жал за крадци и изнасилвааачи?... може би на някой болен мозък му е жал, но не и на нормалните хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още