IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще стане министър-председател на Белгия?

Остава въпросът кога новият премиер ще може да встъпи в длъжност, тъй като Белгия има традиция на продължително съставяне на правителства

10:31 | 20.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С традиционните новогодишни приеми, които официално отбелязват началото на политическата година, предизборната треска започва. Много политици се смятат за избраниците, които ще ръководят Белгия след парламентарните избори на 9 юни, предава белгийската новинарска агенция "Белга". 

Барт де Вевер, кмет на Антверпен и лидер на фламандските националисти от "Нов фламандски алианс", докато произнася реч на новогодишния прием на партията, звучеше решен да оглави страната, "за да спре упадъка и да осуети набезите на Социалистическата партия на говорещите френски език (ПС)".

Въпреки че губи избиратели в полза на крайнодясната "Влаамс Беланг" ("Фламандски интерес") във Фландрия, правителството на Александер де Кро и лидерът на ПС Пол Манет остават основни опоненти на Де Вевер. 

Вчера Манет отговори на Де Вевер на новогодишния прием на партията му в Шарлероа. Той повтори, че е готов да поеме отговорностите си начело на федералното правителство след изборите.

"Г-н Де Вевер сега казва, че иска да бъде министър-председател. Ние му казваме: Г-н Де Вевер, ако искате да ръководите една страна, трябва да имате мечти и амбиции за тази страна, а не да желаете нейния край", каза Манет. 

"Ние обичаме тази страна", каза той. "Готови сме да поемем своите отговорности", допълни още той.

Премиерът Де Кро от "Открити фламандски либерали и демократи" е предпазлив към "приключенията" на Де Вевер. През последните месеци той последователно представяше себе си и партията си като противоположност на "Нов фламандски алианс".

"Нека не се губим в безкрайни дискусии за поредната държавна реформа", каза той на партийното събрание в Брюксел, проведено в понеделник. "Това е загуба на енергия и ресурси", смята той. 

Либералите са готови да обсъждат как да направят страната по-ефективна, с "по-малко правителство, по-малко администрация и по-малко проблеми", е позицията на Де Кро. "Но не и ако намерението е да се раздели страната ни", допълни той. 

Ще се стреми ли Де Кро към преизбиране? "Да, ако това е, което народът иска", каза той пред Фламандската новинарска агенция. 

"Ако хората искат икономиката ни да се развива добре, те могат да бъдат само с една партия", подчерта настоящият министър-председател на Белгия. 

В навечерието на изборите не само "Открити фламандски либерали и демократи" искат да се реабилитират на политическата карта, но това искат и "Християндемократи и фламандци". Лидерът им Сами Махди заяви на новогодишния си прием, че неговата партия може да бъде изненадата на изборите. Той също така се разграничи от "песимистите, които искат само да разделят страната", като заяви, че никой във Фландрия няма да спечели от това.

Остава въпросът кога новият министър-председател ще може да встъпи в длъжност, тъй като Белгия има традиция на продължително съставяне на правителства. Де Вевер вече е предложил решение на този проблем. Ако неговата партия е най-голямата, той иска бързо да състави кабинет, тясно занимаващ се с икономическите въпроси. 

Това, по думите му, "малко правителство" ще има ограничени правомощия, включително по отношение на бюджета и някои социално-икономически реформи. Докато това правителство съществува, могат да се водят преговори за конфедерализъм - повече правомощия за регионите, и други социално-икономически реформи.

"Не се нуждаем от безкрайни правителствени формации, от множество разузнавачи или информатори", заяви лидерът на "Открити фламандски либерали и демократи" Том Онгена. Той нарече предложението на Де Вевер за икономически кабинет "нереалистична игра". Очертава се още една интересна пролет на белгийската политическа сцена. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 3 месеца
Франсетата имат за глава и премиер 2 амббреажа. Белгийците какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още