IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите на САЩ подкрепи данъчни облекчения за 78 млрд. долара

Законопроектът беше одобрен в рядък двупартиен вот, докато безизходицата за финансирането на правителството продължава

08:23 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Камарата на представителите в САЩ одобри с голямо мнозинство двупартиен пакет от данъчни облекчения за бизнеса и семействата с ниски доходи на стойност 78 млрд. долара, въпреки че Конгресът остава в безизходица по по-широки фискални проблеми, пише Ройтерс.

Временните данъчни мерки, които ще увеличат данъчните облекчения за отглеждане на дете и ще въведат отново възможност бизнесът да приспада извършени разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и някои капиталови инвестиции до 2025 г., беше одобрен с 357 гласа „за“ и 70 „против“.

Мярката беше рядък пример за сътрудничество между републиканците и демократите на фона на безизходицата по финансирането на правителството, включително помощта за Украйна и Израел, която е блокирана в Конгреса от месеци заради искането на републиканците за по-силен контрол върху южната американска граница.

Данъчните облекчения получиха одобрение от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън след преговори с някои от колегите му републиканци, които се противопоставиха заради липсата на облекчения при щатските и местните данъци (SALT).

Джонсън прие да продължи да работи с конгресмените и с председателя на Комисията по средствата и начините Джейсън Смит „за намирането на път напред за закони, свързани със SALT“, каза говорителят на Джонсън Атина Лоусън в комюнике.

Твърдолинейните консервативни републиканци изразиха притеснение от пакета от мерки по време на дебата, тъй като той ще увеличи сумата на данъчното облекчение, което може да се получава за отглеждане на дете като парично плащане, до 2100 долара на дете до 2025 г. Мярката ще възлезе на общо 33,5 млрд. долара.

Конгресменът Роса Делауро, която е прогресивен демократ, заяви, че законопроектът ще даде повече данъчни облекчения на корпорациите, като в същото време няма да отговори уместно на проблема с бедността. „Не мога да гласувам за сделка, която изкривено носи полза на големите корпорации. Сделката е несправедлива“, заяви Делауро.

Смит, който посредничи за сделката, комбинираща данъчни приоритети на двете страни, подчерта, че бизнесът се възползва от възстановяването на незабавните приспадания, които бяха приети при бившия президент Доналд Тръмп и изтекоха през 2022 г.

Законопроектът ще премахне също двойното данъчно облагане за компании и служители, които работят в САЩ и Тайван, включително за производителите на полупроводници, които строят заводи в Америка.

Според Смит тези разпоредби, за които се смята, че ще струват 34,3 млрд. долара за десет години, ще насърчат нови научноизследователски и развойни дейности и капиталови инвестиции от дребния бизнес за 470 млрд. долара и ще създадат над 900 хил. работни места.

Законопроектът се натъкна на известно противопоставяне заради липсата на облекчения при щатските и местните данъци и лихвите по ипотечните кредити.

Законът за данъчните облекчения, прокаран от републиканците през 2017 г., наложи таван върху инвидидуалните приспадания за лихви по ипотечни кредити и платени щатски и местни данъци, за да помогне за изплащането на данъчните облекчения за бизнеса.

Някои конгресмени в Ню Йорк и Калифорния поискаха отмяна на таваните, което доведе до по-високи общи данъчни разходи за много данъкоплатци въпреки по-ниските данъчни ставки.

В изявление Джонсън изрази задоволство от данъчните облекчения като „важно двупартийно законодателство за съживяване на консервативни данъчни реформи, подкрепящи растежа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още