IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Конгреса на САЩ обсъждат космическа заплаха, идваща от Русия, Киев отново е под обстрел

Според коментари на конгресмени пред CNN не е ясно на какъв етап е разработката на този "звезден щит", както и че не става въпрос за оръжия

08:10 | 15.02.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия разработва система за заглушаване на сателити в Космоса, която трябва да блокира информацията за развитието на ядрените оръжия. Според множество източници на CNN това се съдържа в секретен доклад на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ. Ръководителят на тази комисия републиканецът Майк Търнър разбуни духовете, съобщавайки за наличието на сериозна заплаха за националната сигурност и призова своите колеги спешно да се запознаят с документите в секретната библиотека на институцията.

Той допълни още, че заплахата е достатъчно сериозна и призова Белия дом да декласифицира информацията.

Според коментари на конгресмени пред CNN не е ясно на какъв етап е разработката на този "звезден щит", както и че не става въпрос за оръжия. Източниците на агенцията казват, че няма място за паника и критикуват начина, по който беше представен този доклад. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан потвърди, че действително има секретна информация относно заплаха, идваща от Русия, но без  да навлиза в подробности. Той посочи още, че е изненадан от разпространението на тази информация.

Съливан коментира още, че е бил насрочил среща с лидерите на Камарата, за да ги запознае с доклада днес (15 февруари).

Много конгресмени неглижират тази информация, но тя действително е съществена, коментира Ханс Кристенсън, ръководител на Проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени пред CNN. САЩ също разчитат на сателити и те са жизненоважни за контрола над ядрения арсенал, а мрежата на Русия може да блокира този сигнал, допълва той.

"Това е ново ниво на заплаха - орбитално, и няма значение дали е ядрено или не", казва ученият.  

Отново масирана ракетна атака срещу Украйна

Русия отново обстрелва с ракети Украйна, като ударите са насочени към различни части на страната, включително и западните области и столицата Киев, става ясно от предупреждения на ВВС. Военните съобщават за вдигната тактическа бойна авиация Ту-95 в Мурманска област и вероятно използване на ракети "Калибър" от акваторията на Черно море.

Властите в Киев уточниха, че всички изпратени ракети към града са унищожени, но като цяло данните на ВВС сочат, че свалените над цяла Украйна са едва половината от ракетите - 13 от 26 от различен тип. Най-много са изстреляните от самолети Ту-95 ракети от тиха Х-101/Х-555/Х-55 (12, от които свалени бяха 8). В залпа са използвани още 6 балистични ракети "Искандер - М" и севернокорейските KN-23 (1 унищожена), 2 крилати ракети "Калибър" (като всички са унищожени), 4 управляеми зенитни ракети Х-59 (2 свалени) и 2 зенитни С-300. 

Атаките бяха на няколко вълни и въздушната тревога в Украйна продължи през цялата нощ. Местните власти съобщават за попадения в Лвов и върху инфраструктурен обект в Запорожка област. Под обстрел с авиационни бомби бяха Харков, Днипропетровска и Донецка област.

На 19-та среща във формата "Рамщайн" (министрите на отбраната на страните от НАТО) подсилването на системата за противовъздушна отбрана и нужните муниции за нея е била една от основните теми, отбелязва министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров. На заседанието са обсъдени възможностите за съвместно производство на снаряди, както и увеличаване на "коалицията на дроновете", към която се присъединяват Нидерландия, Германия и Естония. В тази коалиция лидери са Великобритания, Литва и Швеция.

Украйна може да отговори на руските заплахи само с нови технологии

Украйна не може да се мери с Русия по отношение на снаряди, танкове и войници, но има своето оръжие - новите технологии ,коментира зам.-министърът на отбраната на страната Иван Хаврилюк, цитиран от Института за изучаване на войната (ISW). Той обаче допълва, че дроновете не могат да заменят артилерийските снаряди и артилерията все още играе огромна роля в бойните действия.

Бойци от фронта около Авдиевка коментират, че руснаците са разположили множество системи за радиоелектронна борба и използването на дроновете е практически блокирано в региона.

Дроновете обаче поразяват все повече важни енергийни цели на територията на Русия. Един от последните удари е от тази нощ в Курска област Губернаторът Роман Старовойт съобщи в своя канал в Telegram за пожар в петролна база в региона, причинен от дрон. "По предварителна информация няма пострадали", посочи той, без да дава повече подробности.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за 98 свалени дрона над територията на окупираните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Путин: Никога не съм казвал, че започнахме войната заради заплаха от НАТО

Не съм твърдял, че началото на нашата "специална военна операция" в Украйна е свързано с заплахата за нападение от страна на НАТО, заяви руският президент Владимир Путин пред руския журналист Павел Зарубин, публикуван на сайта на Кремъл. Държавният глава коментира, че неговите думи пред американския журналист Тъкър Карлсон са интерпретирани неправилно.

"Разбира се, нас ни безпокоеше и все още ни безпокои възможността Украйна да влезе в НАТО, защото това е заплаха за нашата сигурност", отбелязва още Путин. От неговите думи причината за войната е отказът на Киев да изпълнява Минските споразумения. В очакване за изпълнението

Според Путин НАТО вече е ненужна организация. "Смисълът ѝ е само един - инструмент на външната политика на САЩ. Но ако САЩ смятат, че този инструмент не им е нужен, това е тяхно решение", допълни още руският президент. Пред Зарубин той определи настоящия президент на САЩ Джо Байдън като опитен и прогнозируем, политик от старата генерация,  с когото би предпочел да работи.

Доналд Тръмп е несистемен политик със собствено мнение относно това как трябва да се развиват отношенията между САЩ и съюзниците им, каза още Путин.

Десантният кораб "Цезар Куников" е потопен с пет морски дрона Magura V5

В ранните часове на 14 февруари Украйна успя да потопи още един десантен кораб на руския Черноморски флот - "Цезар Куников". По думите на ръководителя на украинското военно разузнаване ген. Кирило Буданов за операцията в крайбрежието на град Алупка (Крим) са използвани морски дронове Magura V5, които са украинска разработка. Корабът се е намирал в близост до съоръжения за товарене на военна техника и въоръжение. Визуално е установено от ГУР, че е потънал, след като бил натоварен.

По ирония на съдбата корабът носеше името на съветски офицер, загинал точно на 14 февруари 1943 година в Геленджик, Краснодарски край.

Сателитни данни показват, че след потъването на "Цезар Куников", в Черно море остават само 9 големи десантни кораба, като 4 от тях са част от Черноморския флот, а останалите - въведени в Черно море по време на подготовката на Москва за войната.

"Стъпка по стъпка ще изчистим Черно море от руските терористични обекти", коментира и украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, отбелязвайки, че потопяването на кораба е дело на група 13 в ГУР.

Боевете в Авдиевка са най-ожесточените на фронтовата линия

За известен застой в някои части на фронта и позиционни борби говори сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 721-я ден от началото на пълномащабната война. Най-горещата точка остава Авдиевка, където са отблъснати 40 атаки - по-голямата част от които в рамките на града. Преди ден се появиха коментари, че руските части са поставили под обстрел логистичната линия на украинците, но говорител на Таврийското направление отбеляза, че украинските военни разчитат на множество пътища за доставка в града. Украинските части продължават да задържат щурма около Маринка и в региона са отблъснати 20 атаки към Краснохоривка, Победа и Новомихайливка.

Данните на ръководителите на Таврийското направление сочат, че района са разположени към 50 хил. руски войници.

Около Купянск боевете се водят край Иванивка, а около Лиман руснаците опитват да подобрят своите позиции около Терни. Руснаците напредват към Иванивске, край Бахмут - към магистралата Т0504, като има отблъснати атаки и край Клищиевка, а бойни действия се водят около Андриевка и Курдюмивка. Украинците задържат позициите си и на левия бряг на Днепър, около населеното място Кринки.

Като цяло през последното денонощие има 83 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски обстрел са над 100 населени честа в близост до фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 2 месеца
До: 0pk не им обръщай внимание.. и там има чантаджии и лаладжии! ... и аз не мисля че има заплаха, след като знаем как завърши последната ви космическа мисия... Такова меко кацане, че за малко да отместите Луната от орбитата й! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Lemon's
преди 2 месеца
До: 0pk...Естествено, че рашките са заплаха за всяка държава, особено за съседите си.И един пострадал гражданин на цивилизована държава да има е заплаха за националната сигурност, докато при рашистан човешкият живот неозначава нищо.Простия и лудия са най-голямата заплаха с другите можеш да се разбереш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
0pk
преди 2 месеца
До онзи ден обяснявахме, как рашките крадат перални за да им вадят чиповете, а днес вече са заплаха за нац. сигурност на америка! Клоуни евроатлантически. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още