IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето върху Закона за насърчаване на инвестициите

Според Румен Радев промените застрашават опазването на околната среда и са в ущърб на обществения интерес

09:43 | 29.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Президентът Румен Радев наложи вето върху определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, съобщават от пресцентъра на държавния глава.  

Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстове, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти, се посочва в съобщението.

За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Промените, внесени от ГЕРБ и ДПС между първото и второто четене на измененията в закона, предвиждат приоритетни инвестиционни проекти да се оценяват в двойно по-кратки срокове. Те срещнаха неодобрението и на природозащитници, които призоваха президента да наложи вето.

Законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа, се посочва в позицията на държавния глава, като се припомня, че това е трета негова реакция след указите му от 2017 г. и 2019 г., когато възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон.

Държавният глава посочва, че според европейския регламент „оценката на въздействието върху околната среда определя, описва и оценява по подходящ начин, съобразно особеностите на всеки отделен случай, преките и непреките значителни въздействия върху околната среда на даден проект, включително и въздействието му върху населението и човешкото здраве“, а съкратените срокове застрашават постигането и гарантирането на стандартите при опазване на околната среда и човешкото здраве.

„Подобно рязко свиване на сроковете за произнасяне, извършено без задълбочено изследване и без мерки за укрепване на капацитета на администрацията, представлява риск за качеството на извършваните оценки, а оттам и за цялостната ефективност на превантивните процедури“, посочва Радев в мотивите си.

Друг нежелан ефект от въведената промяна би бил компетентните органи да се окажат в обективна невъзможност да се произнесат в новия съкратен срок. Това, съчетано с въвеждането на принципа за мълчаливо съгласие, напълно ще отстрани ключови органи от процеса на вземане на решение, посочва още той. Сред другите мотиви на Радев е възможността определени съдебни спорове да се решават само на една съдебна инстанция, което представлява ограничаване на достъпа до съд.

С промените се увеличава и от 5 на 10 години срокът, в който решенията по ОВОС, респективно решението да не се извършва ОВОС, губят правно действие, поради това, че не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение. Едновременно с това по друг параграф от същото предложение за изменения на Закона за насърчаване на инвестициите, правното действие на решенията по тези текстове, приети до влизане в сила на закона, се удължава с до 10 години от датата на издаването им.

„И двете разглеждани тук разпоредби са приети в нарушение на Конституцията, тъй като имат обратно действие и засягат принципа на разделението на властите“, посочва президентът.

Според Радев е необходимо още едно обсъждане в Народното събрание, защото промените, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още