IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще предостави на Ливан финансова помощ за 1 млрд. евро до 2027 г.

Средствата ще подкрепят основни услуги и силите за сигурност заради бежанската вълна в замяна на реформи

21:36 | 02.05.24 г.
Премиерът на Ливан Наджиб Микати и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Европейска комисия
Премиерът на Ливан Наджиб Микати и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Европейска комисия

Европейският съюз (ЕС) ще предостави на Ливан финансова помощ в размер на 1 млрд. евро заради бежанската вълна от Сирия, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Пакетът е обявен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на посещението ѝ в Бейрут, посочва се в съобщението на Комисията.

Урсула фон дер Лайен е придружена от президента на Кипър Никос Христодулидес.

Средствата, които ще се отпуснат за период от три години – от 2024 до 2027 г., ще подкрепят основни услуги, като образование, социална защита и здравеопазване, в замяна на спешни икономически, финансови и банкови реформи.

Предвижда се предоставяне на подкрепа и за ливанските въоръжени сили и други сили за сигурност с оборудване и обучение за управление на границите и за борба с контрабандата.

Фон дер Лайен е в Ливан след специалното заседание на Съвета на ЕС на 17-18 април, на което Съветът потвърди решимостта на ЕС да подкрепи най-уязвимите хора в Ливан, включително бежанците, вътрешно разселените лица и приемащите общности. Европейският съвет също така потвърди необходимостта от постигане на условия за безопасно, доброволно и достойно завръщане на сирийски бежанци.

От 2011 г. насам подкрепата на ЕС за Ливан възлиза на над 3 млрд. евро, включително 2,6 млрд. евро за подкрепа на сирийските бежанци, както и на приемащите общности в страната.

ЕС разчита на сътрудничеството на Ливан за спиране на мигрантите без документи и за борба с трафика на хора.

„Ние се ангажираме да поддържаме отворени законните пътища към Европа и да презаселваме бежанци от Ливан в Европейския съюз“, коментира Фон дер Лайен след среща в Бейрут с ливанския премиер Наджиб Микати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още