IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин се закле за пети път да защитава интересите на Русия

САЩ, Канада и повечето европейски държави бойкотираха инаугурацията на руския президент

13:16 | 07.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK / KREMLIN / POOL
Снимка: EPA/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Руският президент Владимир Путин официално пое своя пети мандат начело на Русия, след като спечели изборите, провели се на 15-17 март. Избирателната активност беше рекордна в новата история на страната - над 77%, а Путин подкрепиха 87,2% от руснаците, имащи право на глас. В кратка церемония в един от дворците в Москва той се закле пред Конституцията да пази интересите и сигурността на Русия.

Украинското Министерство на външните работи призова светът да не признае легитимността на изборите, които се проведоха и в окупираните четири украински области - Запорожка, Херсонска, Луганска и Донецка, и полуостров Крим. В своята реч след клетвата си Путин благодари именно на гражданите от тези новоприсъединени територии, които по негови думи са "отвоювали правото си да са част от Руската федерация", както и на участващите в т.нар. "специална военна операция", както в Кремъл наричат войната в Украйна.

Снимка: EPA/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK / KREMLIN POOL Снимка: EPA/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK / KREMLIN POOL

Руският президент отбеляза още, че страната е изправена пред труден период, но ще излезе от него по-силна, а "вековните семейни ценности и традиции ще продължават да обединяват обществените и религиозните сдружения, политическите партии и всички нива на управление".

Владимир Путин също така заяви, че Русия не отказва диалог със западните държави, но само ако той е без агресия и не задържа развитието на Русия, бъде равнопоставен и отчитащ интересите на всички страни, а не налаган със сила. В същото време Москва, която започна войната в Украйна през февруари 2022 година, е категорична, че преговори за мир могат да бъдат водени само съобразявайки се с "новите географски реалности", тоест с позициите на Русия и предлагащи капитулацията на Украйна.

"Ние сме единен и велик народ и заедно ще преодолеем всички препятствия и ще осъществим всички наши планове", каза в заключение Путин. Той посочи още, че вече е започнало планирането и изпълнението на програми, които да подобрят качеството на живота на руснаците.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред журналисти, че президентът може да обяви още днес (7 май) състава на кабинета. В страната има очаквания, че премиерът може да бъде променен и постът да поеме или кметът на Москва Сергей Собянин, или Сергей Кириенко, който е зам.-началник на администрацията на руския президент. Анализатори предполагат, че поста си може да загуби и министърът на отбраната Сергей Шойгу. 

Снимка: EPA/GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK / KREMLIN POOL Снимка: EPA/GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK / KREMLIN POOL

Инаугурацията на Владимир Путин се проведе в главната императорска церемониална зала на Николай І в един от дворците в административния комплекс. На церемонията присъства руския елит, но много от международните дипломати - на САЩ, Канада, както и повечето европейски държави, бойкотираха събитието. Един от близките приятели на Путин - китайският президент Си Дзинпин е на посещение в Европа, но в програмата му не беше включена визита до Москва. Плановете на Путин са обаче да отиде до Пекин в първото си международно посещение в новия си мандат.

Американският Държавен департамент коментира, че не признава, че изборите в Русия са били свободни, но признават Путин за легитимен лидер на Русия.

След официалната част новият мандат на Путин беше благословен от патриарх Кирил, а в Благовещенския сбор беше отслужен благодарствен молебен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 9
evlogi
преди 1 седмица
Путин защитава собствените си интереси.Те такива като него винаги са смятали, че личният им интерес и този на държавата,която тормозят, съвпадат. А иначе съм напълно сигурен,че резултатите от изборите не са подправени, или поне не толкова, че да променят нещо. Просто такова е нивото на подопечните му. Застинали са някъде в началото на 20 век в развитието и манталитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 1 седмица
хахахахаха, точно така... пускай поробените народи и управлявай само русия! честито на крепосниците! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още