IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарни и евроизбори 2024: изненади в листите

Елена Йончева е кандидат за евродепутат от ДПС, Мария Габриел отсъства от листите

16:00 | 07.05.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес е последният ден, в който партиите и коалициите могат да регистрират своите кандидати за европейския вот и за предсрочните парламентарни избори. В листите и за двата избора има редица изненади. 

Действащият евродепутат от БСП Елена Йончева е кандидат-депутат за Европейския парламент от листата на ДПС, на пета позиция. Водач на евролистата на Движението е съпредседателят му Джевдет Чакъров.

Йончева заяви пред bTV, че е приела поканата да се яви на евровота като кандидат от листата на ДПС след разговор със съпредседателя на движението Делян Пеевски. Той от своя страна води две листи за националния вот – тази в Благоевград и тази в Кърджали, въпреки че обичайно беше водач на листата в Пазарджик. Сега неин водач ще бъде Искра Михайлова. 

Листата на ГЕРБ-СДС за изборите за Европейски парламент ще се води от доскорошния председател на Народното събрание Росен Желязков. В нея впечатление прави отсъствието на Мария Габриел, която беше вицепремиер в последното редовно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а преди това има дългогодишен опит като евродепутат и еврокомисар по иновациите. Отсъства и Илияна Иванова, която наследи Габриел на поста като еврокомисар.

Сред кандидатите за българския парламент е бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова. Тя е втора в листата на ГЕРБ за 25 МИР-София, където традиционно водач е лидерът на партията Бойко Борисов. По време на среща със симпатизанти от столичния квартал „Подуяне“ Борисов анонсира намерението си да върне бившия кмет в политиката като водач на листа. 

Общинският съветник от „БСП за България“ и кандидат-кмет, подкрепен от партията на последните местни избори, Ваня Григорова ще води листа на коалиция „Солидарна България“ и за европейския, и за националния вот (като кандидат от 25 МИР-София). Новата формация обединява „Изправи се, България“ на Мая Манолова, ПП „Българската левица“ и „Обединена социалдемокрация“.

Тя аргументира решението да поведе двете листи с това, че така коалицията ще покаже „единство и синхрон“ между политиката си на национално и европейско ниво. Водач на националната листа за 23 МИР-София ще бъде Мая Манолова.

Партия „Зелено движение“ реши да се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори и евровота. Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по годите Александър Дунчев повежда листата за националните избори в Благоевград и София-област.

Водач на листата за евровота е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който ще води листата и за националните избори в 23 МИР-София и в Смолян.  

Двамата съпредседатели на ПП – Кирил Петков и Асен Василев оглавяват по два важни района. Петков е водач в Перник и в 23 МИР, а Асен Василев - в Пловдив и в Хасково, съобщава БГНЕС. Христо Петров (Ицо Хазарта) отново е водач в 25 МИР в София. Николай Денков е водач на листата в Бургас, а Ивайло Мирчев – в Добрич. Христо Иванов ще води листата в 24 МИР-София. Сред кандидатите за депутати е и доскорношният областен управител на София Вяра ТодеваНикола Минчев е водачът на евролистата на ПП-ДБ, като след него се подреждат Стефан Тафров, Даниел Лорер, Деница Симеонова и Радан Кънев. 

Без изненада, председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов ще води листите във Варна и в столичния 25 МИР. Водач в 25 МИР-София ще бъде и Корнелия Нинова (БСП за България).

Бизнесменът Васил Божков, обвиняем за корупция, рекет, опит за изнасилване, подбудителство и опит за умишлено убийство, е водач на листата на коалиция „Център“ в Пазарджик. По-рано днес той беше пуснат от домашен арест под парична гаранция

Днес е крайният срок за регистрация на листите за вота 2 в 1 на 9 юни. Към момента документи за регистрация за евровота са подали 24 партии и коалиции и 1 инициативен комитет, каза пред журналисти говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БГНЕС. Две партии са се отказали от участие в изборите, като сред тях е „Републиканци за България“, основана от бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В сряда ще бъде изтеглен жребият за номерата, с които партиите и коалициите ще участват на двата вота.

Текстът е обновен в 8:40 ч. на 9 май 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още