IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ-СДС имат 8 пункта преднина пред ПП-ДБ на предсрочните избори

Симпатизантите на ГЕРБ-СДС са втори по сила на мобилизацията след тези на ДПС, ПП-ДБ губят избиратели, отчита социологическата агенция

09:46 | 08.05.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Шест партии се очаква да влязат в Народното събрание след предсрочните парламентарни избори пред юни, отчита социологическо проучване на „Алфа Рисърч“, проведено между 25 април и 2 май.

Според резултатите от изследването на електоралните нагласи 25,4% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ-СДС, 17,5% - за ПП-ДБ, 14,9% - за ДПС, 14,6% - за „Възраждане“, 8,5% - за БСП и 5,2% - за ИТН. Останалите партии и коалиции ще останат под чертата за влизане в Народното събрание.

Източник: Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Според проучването до урните за парламентарните избори ще отидат около 40% от имащите право на глас, или 2,6 млн. души, а на изборите за евродепутати – около 35%, или 2,3 млн. души.

„Изключително сгъстеният цикъл на провеждане на избори, които не водят до качествено нова промяна в ситуацията, а до едно затормозено формиране на управления, управления, които са с кратък хоризонт, кратка визия и които предсрочно експлоатират и водят до бърз край. Този крах и неуспех на политиците да произведат ефективно управление дистанцира хората от това да отидат до урните, какво ще промени моят глас – това е една от негативните обществени нагласи“, каза пред bTV социологът Боряна Димитрова. Поредицата от публични скандали и началото на летния сезон са другите водещи причини за ниска избирателна активност.

„Симпатизантите на ГЕРБ-СДС са много мобилизирани и мотивирани. Те са втори по сила на мобилизацията след ДПС. Голямото предизвикателство за ГЕРБ-ДПС ще бъде вотът в София. ГЕРБ ще търси едно много по-силно представителство там“, каза още Димитрова.

ДПС (14,9%) и „Възраждане“ (14,6%) са с практически изравнени позиции на старта на кампанията и с много висока степен на мобилизация на техните симпатизанти. И двете партии се отличават с по-слаб електорален интерес в неизборни периоди и с бързо привличане на вот на самите избори. При тях обаче може да се очаква различна динамика в рамките на кампанията, посочват от „Алфа Рисърч“. ДПС няма конкурент в нишата на своите потенциални симпатизанти и основната му цел е да заведе повече от тях до урните. От „Възраждане“ обаче, които към момента привличат разочаровани от разпадналото се правителство привърженици както на ПП-ДБ, така и на ГЕРБ, могат да се отлеят гласове към „Солидарна България“ или ИТН. 

Резултатите от проучването показват още, че ПП-ДБ ще загубят около 200 хил. гласа спрямо последните парламентарни избори. Вотът за тях се разпилява към „Възраждане“ и към ИТН. Същевременно атаките срещу коалицията сплотяват по-твърдите ѝ привърженици, но не водят към привличане на периферия.

„Малка част се връщат и към ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ се явява донор на избиратели към други партии, но почти не привлича избиратели от други партии. Това е и тяхното най-сериозно предизвикателство – да спрат процеса на изтичане и да си върнат поне малка част от изгубените избиратели“, каза още Боряна Димитрова.

БСП е в лек низходящ тренд, но с 8,5% от вота на избирателите запазва преднина пред откъсналите се от нея „дисиденти“ в лицето на „Солидарна България“ (2,6%) и „Левицата“ (1,9%). Разрояването на лявото и успехът на Ваня Григорова на местните избори не могат да изключат по-съществена динамика при тези политически субекти, сочи още проучването. 

По отношение на европейските избори се наблюдава по-висок резултат на „Възраждане“ спрямо ДПС и по-висока мобилизация на симпатизантите на ПП-ДБ. 

Източник: Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Проучването отчита още, че основните проблеми, които вълнуват избирателите, са корупцията, ниските доходи и здравеопазването. 

Източник: Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stix
преди 1 седмица
До изборите тая преднина ще е поне 25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още