IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплащането във Великобритания забавя темпа си

Коригирано спрямо инфлацията базисното заплащане в страната дори намалява

10:39 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на заплащането във Великобритания, който Английската централна банка следи внимателно, докато обмисля дали да наложи пауза на увеличението на лихвените проценти, е забавил темпа си през трите месеца до края на януари, показаха официални данни от вторник.

Заплащането без бонусите се е увеличило с 6,5% спрямо 6,7% през трите месеца до края на декември, съобщава Ройтерс.

Общото заплащане е нараснало с годишен темп от 5,7% през периода ноември-януари, забавяйки се от 6,0% за периода до края на декември, съобщи Националната статистическа служба (ONS).

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха базисното и общото заплащане да се повиши съответно с 6,6% и 5,7%.

Нивото на безработица във Великобритания се задържа на 3,7% през трите месеца до края на януари, показаха още данните.

Икономистите в анкетата на Ройтерс като цяло са очаквали нивото да се повиши до 3,8%.

Въпреки все още силния ръст на заплащането увеличението до голяма степен е било заличено от инфлацията, която бе над 10% през януари.

ONS заяви, че базисното заплащане, коригирано спрямо инфлацията, е спаднало с 3,5% - едно от най-големите понижения, откакто започва да се води статистиката през 2001 г. Общото заплащане се е свило с 4,4% в реално изражение – най-големият спад от началото на 2009 г.

“Трудовият пазар остава силен, но инфлацията също остава твърде висока“, коментира финансовият министър Джереми Хънт след публикуването на данните, ден преди представянето на бюджета му.

“Утре на бюджета ще очертая как ще продължим да забавяме инфлацията, да намалява дълга и да разширяваме икономиката, включително помагайки на повече хора да се върнат на работа“.

Има известни признаци за допълнително облекчаване на затегнатия пазар на труда, като нивото на икономическа неактивност – измерващо хората, които не работят и не търсят работа – спада с 0,2 пр.п. до 21,3 на сто, основно в резултат на младите хора.

Свободните работни места са намалели за осми пореден път през трите месеца до края на февруари, спадайки с 51 хиляди спрямо предишните три месеца до 1,124 милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още