IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Месечната издръжка на живот за тричленно семейство вече е близо 2600 лева

Над 40% от работещите получават доход до 1000 лв., изчисляват от синдиката

13:45 | 19.10.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, живеещ сам, е 1427 лв. Изчисленията към септември показват, че 2568 лв. е общата стойност за тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете до 14 г. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,8% на тримесечна база и 8,1% на годишна база.

Това сочат данните на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). От синдиката представят резултатите от наблюдение на потребителските цени и заплати за издръжка за последното тримесечие на 2023 г. 

Повече от 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка, коментират още от синдиката.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че 41,3% от хората, които получават трудови възнаграждения, са с доход до 1000 лв. Той посочи, че това са 1,07 млн. души. Димитров направи уточнението, че този процент е бил по-висок преди година. „Има движение към намаляване на хората, които получават тези ниски заплати“, отбеляза той, цитиран от БТА.

На минимална заплата от 1 януари 2024 г. ще работят доста повече от сегашните близо половин милион души, ако няма по-сериозно движение на доходите. Продължаваме нашата битка за увеличение на доходите, за да се доближат до средноевропейските, коментира Димитров.

През септември 2023 г. спрямо септември 2022 г. общата стойност на 20 стоки от „малката потребителска кошница“ е нараснала с 15,2%, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ и главен икономист на конфедерацията Любослав Костов.

Намаление през последното тримесечие се отчита при яйцата - с 1,6%, но цените нарастват с 24,7 на сто на годишна база. При млеката има леко намаление от порядъка на 1,2% до 1,4%, но остават по-високи от цените през същия период на м.г., изчисляват от синдиката.

Намаление с 1,6% на тримесечна база и с 11,2% на годишна база има при животински и растителни масла. Слънчогледовото олио бележи намаление с 5,3%, а на годишна база – с 26,6%. 

КНСБ отчита нарастване на цената на свинско, пилешко и телешко месо. „Ръстът следва покачващите се цени на едро на фуражни смески и задържането на добива на месо“, считат от синдиката.

Сравнението между страните показва, че българите, получаващи минималната работна заплата (МРЗ), могат да закупят кошницата с основните продукти седем пъти за месец. В Испания с една минимална работна заплата тази потребителска кошница може да се закупи 25 пъти, във Франция – 28 пъти, в Нидерландия – 29 пъти, а в Германия – 34 пъти, посочват от КНСБ.

По отношение на доходите от синдиката настояват за номинален ръст на средните заплати с минимум 15% за 2024 г. От КНСБ настояват още за поемане на ангажимент за възможно най-бързо транспониране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК.

Разходите за издръжка на живота плавно продължават да нарастват, потвърди Виолета Иванова, заместник-директорът на ИССИ на КНСБ. Тя добави, че все пак „има затихващи темпове“, като от началото на годината се наблюдава стабилизиране на цените на тока за бизнеса, но разходите остават на значително по-високи нивa спрямо предкризисния период. Иванова добави, че цената на тока за бизнеса спада със 73% на годишна база и достига 199 лв. за мегаватчас.

Наблюдава се намаление на цените и на природния газ. При петрола също се регистрира намаление с 1% на годишна база.

Нарастват цените на производител при добивната промишленост, производството на напитки, тютюневи изделия, облекло. Производството на лекарствени вещества и продукти бележи ръст на цените с 11,3% според КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 6 месеца
'Над 40% от работещите получават доход до 1000 лв' - по-скоро се осигуряват на толкова. А колко получават - те си знаят... Отделно има и въобще ги няма в статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
Пак изработиха пенсионерите и не само тях с тая инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Всеки българин да си зададе въпроса кога в цялата история от ерата на викингите паричната маса/вдигането на заплатите /е победила цените ?Кога ?Отговор: н и к о г а !Какво е решението -По малко харчене ,по-малко покупки ,свиване на потреблението ,а не вдигане ,вдигане ,вдигане на доходите ,защото се получава спирала ,всяко вдигане води до още по-голямо вдигане на цените на всичко и на финала това че си поличил по-голяма заплата не означава нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още