IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е прибавила най-малко работни места от 2 години насам през октомври

Броят на наличните позиции е намалял до 8,7 млн, показа проучването JOLTs

18:59 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новите работни места в САЩ през октомври са спаднали до най-ниското си ниво от март 2021 г. насам, което е още едно доказателство, че пазарът на труда се разхлабва, пише Bloomberg.

Броят на наличните позиции е намалял до 8,7 млн. от ревизираните в низходяща посока 9,4 млн. през предходния месец, показа проучването за свободните работни места и текучеството на работната сила (JOLTs) на Бюрото по трудова статистика във вторник. При назначенията се наблюдава спад. В съкращенията промяната е незначителна.

Свободните работни места не успяха да отговорят на прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Спадът обхващаше много сектори, като най-забележим беше в здравеопазването, финансовите дейности, хотелиерството и ресторантьорството.

Така нареченият коефициент на напускане, който измерва доброволно напусналите работата си като дял от общата заетост, остана на най-ниското си ниво от началото на 2021 г. за четвърти пореден месец. По-умереният темп на напускане може да означава, че американците не са достатъчно сигурни в способността си да намерят други работни места на текущия пазар, или отразява по-ниските премии за заплати.

Тъй като работодателите наемат по-малко и ръстът на заплатите се забавя, не е ясно колко дълго още пазарът на труда ще стимулира потребителските разходи.

Очаква се служителите на Федералния резерв да оставят лихвите непроменени на срещата си следващата седмица, и подчертаха, че динамиката на пазара на труда ще бъде важна за вземането на бъдещи решения. Инвеститорите очакват лихвените понижения да започнат още през март.

Съотношението на свободните работни места към безработните е спаднало до 1,3 - най-ниското такова от средата на 2021 г. насам. Въпреки че все още е индикатор за затегнат пазар на труда, то се е понижило значително през последната една година. Когато достигна своя пик през 2022 г. съотношението беше две към едно.

Данните са публикувани само няколко дни преди месечния доклад за работните места на правителството, че работодателите са добавили около 189 хил. позиции през ноември. Равнището на безработица е останало най-високото от близо две години насам.

Отделен доклад, публикуван във вторник, показа, че секторът на услугите в САЩ се е разширил с по-бързи темпове през ноември, тъй като бизнес активността и заетостта са се повишили.

Някои икономисти поставиха под съмнение надеждността на статистиката на JOLTS отчасти заради малкия брой респонденти в анкетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още