IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Специалистите с познания за изкуствения интелект ще бъдат много търсени

Повечето обучителни организации в България вече се занимават активно с темата, каза предприемачът Ивайло Славов

13:17 | 23.01.24 г.
Експерт: Специалистите с познания за изкуствения интелект ще бъдат много търсени

Познанията за изкуствен интелект (ИИ) ще са все по-необходими за реализацията на трудовия пазар и този тип специалисти ще бъдат много търсени. А всеки, който търси кариерно развитие в сектора на ИТ и Business Process Outsourcing (BPO) индустрията, е задължително да изкара курс за изкуствен интелект и да разбере влиянието му върху икономиките. Това каза Ивайло Славов, предприемач и инвеститор, в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Повечето обучителни организации в България вече се занимават активно с темата и показват как се работи с изкуствен интелект. В университетите също има голяма активност и се очаква да се развие бързо, допълни събеседникът.

„За всеки човек е полезно знанието за изкуствен интелект, то дава разбиране накъде отива бъдещето и как се отразява технологията на икономиките", посочи гостът и посъветва всеки човек, който търси развитие на трудовия пазар, да се обучава за работа с изкуствен интелект.

Технологията може да се използва и за подбор на кадри. Гостът обясни, че комбинирането на традиционните методи като CV и мотивационно писмо с проучване чрез ИИ ще даде най-добър поглед за кандидатстващите за работа, ще се обогати информацията за кандидата. Според него изцяло водене на интервю от ИИ все още е рано да бъде приложено, тъй като технологията трудно би анализирала мотивацията на човек, което е изключително важно за компаниите. 

„Наблюдава се нормализиране на пазара на труда сред ИТ и BPO компаниите у нас, като значителните темпове на ръст от последните 10 г. са се успокоили и тази година се очаква ръста да е по-слаб", коментира още събеседникът.

По думите му дигитализацията и трансформацията към прилагането на изкуствен интелект заменят чисто автоматичните и повтаряеми професии, но засилва търсенето на креативни и идейни хора.

Според него всички индустрии, които са в криза, са забавили част от дигиталните си инвестиции, като това е част от трансформация към ИИ, към нови дигитални технологии, към новото време, към което вървим, посочи Славов.

„Във всички неща, които са свързани с новата реалност, говорейки за ИИ, електрически автомобили, има страхотно търсене на талант“, посочи Славов.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още